Analiză. Harta de fuziuni şi achiziţii este o replică a hărţii economice. România se află pe locul cinci în regiune după numărul tranzacţiilor semnate în 2018

Autor: Cristina Roşca 06.02.2019

♦ Volumul pieţei de M & A a scăzut anul trecut la 130 de tranzacţii, cu 20 mai puţine decât în 2017 ♦ Cele mai atrăgătoare pieţe pentru investitori după numărul de mutări semnate sunt Rusia, Polonia, Turcia, Cehia şi România.



În România s-au semnat anul trecut 130 de tranzacţii, număr ce poziţionează piaţa locală pe locul cinci în Europa Centrală şi de Est, după economii mai puternice sau mai mari precum Rusia, Polonia, Turcia şi Cehia, arată o analiză ZF pe baza raportului Emerging Europe M & A Report 2019 realizat de casa de avocatură CMS în parteneriat cu EMIS.  

România se află în prima parte a clasamentului, care atestă încă o dată ordinea economică a regiunii şi confirmă că jucătorii de pe piaţa de M&A se uită cu pre­pon­derenţă către economiile puternice. Prezenţa pieţei locale în prima parte a clasamentului este justificată şi de faptul că economia şi-a continuat evoluţia pozitivă anul trecut, la fel şi consumul privat, care a continuat să crească cu 5%. Ritmul a scăzut însă la jumătate după doi ani în care consumul a duduit cu peste 10% şi a fost vioara întâi a economiei. Acest lucru s-a văzut şi în volumul pieţei de M & A, mai exact numărul de acorduri a scăzut de la peste 150 în 2017 la 130 anul trecut.