Conferinţă ZF de fiscalitate. Întrebările celor din business pentru Ministerul Finanţelor: Cum plătesc impozit proprietarii de eoliene? Ce înseamnă active financiare? Ce se va întâmpla cu situaţia zilierilor?

Autor: Adelina Mihai 07.02.2019

Avalanşa de modificări ale legislaţiei fiscale de la început de an a generat o multitudine de întrebări în rândul antreprenorilor, oamenilor de afaceri şi consultanţilor când a venit vremea aplicării în practică a noilor prevederi.

Ce se va întâmpla, de exemplu, cu situaţia zilierilor în 2019, după modificările aduse de celebra Ordonanţă 114 acestei categorii de muncitori şi cum vor plăti impozit proprietarii de eoliene?

La această întrebare vor răspunde experţi din cadrul Ministerului de Finanţe care vor veni joi, 14 februarie, la conferinţa „Modificările Codului fiscal: răspunsuri pentru antreprenori“, organizată de ZF în parteneriat cu compania Servicii Premium Tax în Bucureşti.

În acest context, ZF a întrebat experţi în consultanţă fiscală, dar şi reprezentanţi ai mediului de business care sunt, mai concret, neclarităţile pe care le au în materie de fiscalitate.

„Una dintre modificările fiscale îi vizează pe cei care au afaceri în domeniul energiei eoliene. Practic, s-a modificat o definiţie, astfel că intră în categoria clădirilor şi construcţiile care reprezintă turnurile de susţinere a turbinelor eoliene şi trebuie să se plătească impozit pe clădiri pentru acestea. Problema este că nu s-a precizat data de la care se aplică această modificare, astfel că răspunsul la această întrebare i-ar ajuta pe cei care au afaceri în acest domeniu să ştie cum îşi calculează impozitul“, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca de la Tax & Business Solutions.

Aplicarea facilităţilor pentru sectorul construcţiilor (prin care salariile angajaţilor cresc la un nivel minim de 3.000 de lei brut pe lună, iar angajatorii beneficiază de anumite scutiri de taxe) a creat, de asemenea, probleme în practică.

Spre exemplu, consultanţii fiscali de la Deloitte au subliniat faptul că, în forma actuală, legislaţia este greu de transpus în practică pentru unele companii, deoarece unele firme trebuie să verifice lunar dacă se încadrează în condiţii şi se poate întâmpla ca în unele luni să se aplice facilitatea, iar în altele nu.

De asemenea, o altă întrebare a experţilor este legată de situaţia zilierilor.

„I-aş întreba pe oficialii din minister ce se va întâmpla cu situaţia zilierilor. În acest moment, multe industrii şi activităţi sunt blocate pentru că nu mai pot folosi zilieri, printre care se află cele de promovare a produselor în magazine sau  serviciile de marketing direct“, a explicat Radu Georgescu, managing partner la compania de consultanţă fiscal CFO Network.

Legea zilierilor a fost modificată în 2018, prin extinderea sectoarelor în care pot fi folosiţi zilierii de la 6 la 23 de sectoare, însă prin Ordonanţa 114, dată la finalul anului trecut, lista domeniilor în care pot fi folosiţi zilieri s-a restrâns.

„Mutarea zilierilor către contractele de muncă este imposibil de făcut în practică pentru că activitatea zilierilor nu se pretează la un contract de muncă. Zilierii vin la muncă 2-3 zile, apoi au pauză 2-3 luni şi tot aşa“, a mai spus Radu Georgescu.

Printre domeniile în care nu mai este posibilă folosirea zilierilor de la începutul acestui an se află publicitatea, restaurantele, barurile sau activităţi ale bazelor sportive.

Potrivit legii, angajatorii care folosesc zilieri în alte domenii decât cele reglementate legal pot primi o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei.

adelina.mihai@zf.ro

 

► Cum plătesc impozit proprietarii de eoliene?

► Cum se aplică taxa pe activele bancare?

► Ce înseamnă active financiare?

► Ce probleme pune în practică facilitatea acordată sectorului construcţiilor?

► Ce se va întâmpla cu situaţia zilierilor?

 

Radu Georgescu, managing partner la compania de consultanţă fiscal CFO Network: Mutarea zilierilor către contractele de muncă este imposibil de făcut în practică pentru că activitatea zilierilor nu se pretează la un contract de muncă

Radu Georgescu, managing partner la compania de consultanţă fiscal CFO Network:

Mutarea zilierilor către contractele de muncă este imposibil de făcut în practică pentru că activitatea zilierilor nu se pretează la un contract de muncă