Industria mobilei, frânată de preţul ridicat al lemnului şi de lipsa angajaţilor: producţia şi consumul au stagnat în 2018, dar importurile au explodat

Autor: Mădălina Dediu Panaete 07.02.2019

„Cei care au comenzi nu au avut cu cine să producă. Multe firme au început să-şi aducă roboţi ca să poată să înlocuiască forţa de muncă.“



Producţia de mobilă s-a situat în primele zece luni ale anu­lui trecut la 2,2 miliarde de euro, acelaşi nivel ca în pe­rioa­da similară a anului 2017, potrivit datelor Asociaţiei Pro­ducăto­ri­lor de Mobilă din România (APMR).

Creşterea pre­ţului masei lem­noa­se, majorarea sala­ri­ilor, dar şi lipsa de for­ţă de muncă au fost principalii fac­tori care au ţinut pe loc piaţa mobilei anul trecut.

„Anul 2018 a fost un an slab pentru in­dustria mobilei. S-a mers foarte greu, ten­dinţă care se vede în continuare. A cres­cut preţul masei lemnoase foarte mult, a crescut salariul minim, iar apoi s-a majorat şi preţul utilităţilor. Astfel, mulţi au renunţat la comenzi pentru că nu se încadrau în costuri şi intrau pe pier­deri, iar asta am văzut încă din 2017, când a început problema masei lem­noase“, a spus Aurica Sereny, preşe­din­tele APMR. În lipsa unei materii prime la un preţ bun pe plan local, produ­că­to­rii au apelat la importuri, astfel că de exemplu importurile de cherestea au crescut cu peste 30% în primele zece luni, iar cel de lemn furniruit cu peste 19%.

Pe de altă parte, consumul a stag­nat, producătorii şi importatorii livrând pe piaţa locală mobilier de circa 900 de milioane de euro.