Black Sea Oil & Gas, în spatele căreia se află unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii americane, anunţă că investeşte 400 mil. de dolari pentru a scoate gaze din Marea Neagră. În proiect este implicat şi omul de afaceri român Gabriel Comănescu, de la GSP Offshore

Autor: Roxana Petrescu 07.02.2019

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deţinută de gigantul american Carlyle, este prima firmă implicată în noul val de explorări din Marea Neagră care a luat decizia finală de investiţii, urmând să treacă la dezvoltarea proiectului, spun surse din piaţă. Decizia este oarecum surprinzătoare ţinând cont că până acum oficialii companiei s-au declarat rezervaţi în ceea ce priveşte continuarea acestui proiect după toată modificăril legislative.

Potrivit datelor disponibile, cele două zăcăminte ale BSOG, Ana şi Doina, care formează proiectul Midia, totalizează 10 miliarde de metri cubi de gaze şi pot oferi anual o producţie de un miliard de metri cubi de gaze, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din consumul României. Valoarea investiţiei este de 400 de milioane de dolari.

La finalul săptămânii trecute, Ministerul Enrgiei anunţa următoarele:

„Ministerul Energiei a emis actul de autorizare pen­tru efectuarea lucrărilor offhore necesare pentru punerea în producţie a gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de Black Sea Oil & Gas. Actul de autorizare permite începerea construirii infrastructurii offshore a proiectului Midia."

Proiectul Midia este dezvoltat de Black Sea Oil & Gas, o companie în care controlul este deţinut de americanii de la Carlyle, un pachet minoritar de acţiuni fiind în posesia BERD. În comparaţie cu proiectul Neptun Deep al OMV Petrom, proiectul BSOG este dezvoltat în ape de mică adâncime.

Mai mult, tot anul acesta, Black Sea Oil & Gas a semnat un acord cu francezii de la Engie privind vânzarea gazelor naturale prin intermediul filialei sale Engie Global Energy Management, pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD).

Potrivit acestui acord, care va fi aplicabil doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, Engie va achiziţiona gaze naturale din zăcămintele Ana şi Doina pe o perioadă de minimum 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească.

Tot anul acesta, Black Sea Oil & Gas a semnat cu Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale, un contract pentru preluarea gazelor din proiectul marin Midia şi injectarea acestora în sistemul de transport.

“Contractul, care va fi aplicabil doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD (Midia Gas Development Project), este rezultatul eforturilor de succes întreprinse în baza unui acord de cooperare semnat în 2016 şi al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT, început iniţial în luna iulie 2017. Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani şi are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an”, se preciza într-un comunicat semnat de cele două părţi.

În cazul proiectului dezvoltat de Black Sea Oil & Gas, acesta constă în săparea a cinci sonde de producţie, un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

 

Black Sea Oil & Gas: Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre pentru gazul din Marea Neagră se va realiza în doi ani. Cum arată proiectul de 400 mil. $, primul din Marea Neagră după 1989?

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deţinută de gigantul american Carlyle, spune că pentru proiectul Midia din Marea Neagră „construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD (Midia Gas Development) se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore (firmă deţinută de omul de afaceri român Gabriel Comănescu – n.red.).

„Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie. BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru Proiectul MGD provin din România. Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG (staţia de tratare a gazelor) şi procurarea echipamentelor”, au precizat reprezentanţii BSOG.

Potrivit acestora, investiţia se va ridica la 400 de milioane de dolari, capacitatea totală de producţie fiind de 10 miliarde de metri cubi, cu o producţie anuală de un miliard de metri cubi, echivalentul a 10% din consumul naţional de gaze.

„Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, au mai precizat reprezentanţii companiei.

Aceştia au mai precizat că proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA („Transgaz”) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

„Proiectul MGD este unul de pionierat, cu multe reuşite realizate în premieră în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituţiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu şi contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Aşteptăm cu nerabdare să construim şi să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”, a precizat Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas.