Se întorc românii de la Londra în ţară? Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la 0,75%, dar anunţă dezastrul Brexit şi reduce estimările de creştere economică

Autor: Alex Ciutacu 07.02.2019

Banca Angliei a avertizat cu privire la impactul economic pe care îl va avea Brexitul, remarcând că riscurile au crescut, ceea ce a determinat instituţia să îşi reducă estimările de creştere economică şi să prevadă o scădere bruscă a investiţiilor, potrivit Bloomberg.

În contextul în care Marea Britanie se apropie cu paşi repezi de termenul limită din 29 martie, moment în care trebuie să părăsească Uniunea Europeană fără niciun acord pentru noi relaţii cu structura europeană – businessurile încep să îşi reducă dramatic din cheltuieli, iar consumatorii încearcă să cheltuie cât mai puţin.

Banca Angliei a anunţat că „incertitudinea s-a intensificat”, şi prezice acum o creştere economică de doar 1,2% pentru anul acesta, faţă de cea de 1,7% pe care a anunţat-o în urmă cu trei luni, aceasta fiind cea mai severă reducere a estimărilor economice din 2016 până în prezent.

Decizia Băncii Angliei vine după ce atât FED-ul american cât şi Banca Centrală Europeană au emis avertismente similare şi au avertizat cu privire la impactul peste aşteptări pe care îl are încetinirea din China asupra contextului global.

Predicţiile au venit în aceeaşi şedinţă în care Comitetul de Politică Monetară, condus de guvernatorul Mark Carney a decis să păstreze dobânda de referinţă la 0,75%, aşa cum au prezis şi economiştii Bloomberg.

Banca Angliei a majorat cel mai recent dobânda în luna august.