Companiile private şi-au făcut bugetele: Salariile angajaţilor români din corporaţii vor creşte, în medie, cu 4,6% în 2019. Creşterile de salarii la stat sunt mult mai mari

Autor: Adelina Mihai 09.02.2019

Angajaţii români din multinaţionale vor avea parte de creşteri salariale medii de 4,6% în 2019, arată rezultatele studiului salarial Willis Towers Watson 2018.

 

 



„Creşterile salariale buge­tate de către companiile pri­vate pentru 2019 sunt în medie tot de 4,6%, pro­cent similar celui bugetat pentru anul trecut. Diferenţele între industrii sunt extrem de mici, IT-ul bugetând în continuare cea mai mare creştere pentru acest an, de 5%, după ce au fost deja afectaţi de eliminarea facilităţilor pentru angajaţii scutiţi de impozit, ceea ce a impactat deja bugetul salarial cu apro­ximativ 9% în cazul companiilor care au compensat această scădere a salariilor nete pentru angajaţii scutiţi de taxe“, a spus Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital, care realizează anual studiul salarial Willis Towers Watson în România. De altfel, programatorii au devenit cel mai bine plătiţi angajaţi din economie, cu un salariu mediu net de peste 6.800 de lei în noiembrie 2018, de 2,4 ori mai mare decât salariul mediu net la nivel naţional.

În ultimii ani, salariile angajaţilor din corporaţii nu au crescut cu mai mult de 4 - 5% pe an, în timp ce în sectorul bugetar - care angajează un sfert din totalul salariaţilor din economie - salariaţii au avut parte de majorări salariale de 15- 20% pe an.