Ministerul Sănătăţii a descoperit un alt medic fals în Bucureşti şi continuă verificările

Autor: Georgiana Mihalache 08.02.2019

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a identificat un al doilea caz de eliberare de parafă în mod ilegal de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Verificările ministerului Sănătăţii vin după ce săptămâna aceasta un italian care opera în patru clinici private din Bucureşti nu avea studii medicale şi avizul de a profesa medicina.​

„În urma verificărilor demarate la DSPMB (Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti - n.red.) după ce s-a constatat ca a fost eliberat un cod de parafă în mod ilegal, a fost indentificat un al doilea caz asemănător.  Pentru că există în desfăşurare  o anchetă demarată de Poliţie şi Parchet, nu putem face publice alte date legate de acest caz. Ministerul Sănătăţii continuă verificarile la DSPMB şi va pune în continuare  la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile  obţinute în urma acestor verificări”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Instituţia precizează că cele două persoane care au obţinut ilegal cod de parafă nu mai prestează servicii medicale.

Un italian care nu deţinea avizele pentru a practica medicina a operat pacienţi în clinici private din Bucureşti şi a fost prins de autorităţi în timp ce încerca să iasă din ţară. Matteo Politi a primit parafa de la Direcţia de Sănătate Publică a Capitalei şi a colaborat cu patru clinici din Bucureşti - Monza, Euromedical, Pre­stige, MH Medical Group -, fără să fi avut studii de medicină, sub numele Matthew Mode.

Codul de parafă se obţine după ce medicul atestă calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, însă instituţia a anunţat că pe numele falsului chirurg nu a fost eliberat niciun aviz. DSP Bucureşti face o anchetă internă şi a mutat disciplinar funcţionarul public care a dat codul de parafă eliberat la 23 martie 2018 pe numele lui Matteo Politi. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că verifică toate parafele eliberate de DSP Bucureşti în 2018, fiind vorba de peste 1.000 de dosare.

Un medic poate profesa pe teritoriul României după ce a primit certificatul de membru titular al Colegiul Medicilor, în baza mai multor documente, printre care titluri de calificare şi documente care atestă recunoaşterea, cazierul judiciar.

De asemenea, un medic străin poate primi un aviz de practică temporară emis de Colegiul Medicilor, care se eliberează de asemenea în baza unei cereri, a diplomelor şi a certificatelor privind titlurile şi calificările necesare exercitării profesiei de medic emise de statul de origine.