Intrarea în recesiune a economiei germane nu ar pune la pământ zona euro

Autor: Catalina Apostoiu 11.02.2019

Un declin al economiei germane, cea mai mare din zona euro, ar avea un impact mai redus asupra restului regiunii decât s-ar putea presupune imediat, relevă un studiu al Bloomberg Economics.

Când economia germană se contractă, creşterea zonei euro încetineşte, dar nu suficient de tare pentru a împinge regiunea în recesiune.

Alte economii din zona euro au dat dovadă de rezistenţă în faţa şocurilor negative din Germania în trecut, economia zonei scăzând în doar un trimestru în perioada 1995-2008 în pofida a 13 scăderi ale economiei germane.

Germania a evitat la limită o recesiune teh­nică la sfârşitul anului trecut.

Olaf Scholz, ministrul german de finanţe, respinge însă temerile că ţara se îndreaptă către un declin economic serios. Totuşi, acesta aver­tizează că finanţele publice germane ar putea resimţi presiuni în condiţiile în care încetinirea creşterii va pune capăt unei serii de excedente bugetare uriaşe.

Economia germană „continuă să avan­seze“, iar rata ocupării forţei de muncă se situează la un nivel „remarcabil de ridicat“, a declarat oficialul german pentru Financial Times.

Comentariile acestuia survin în condiţiile intensificării temerilor că cea mai mare economie europeană se îndreaptă către un declin. Comisia Europeană şi-a redus recent proiecţia de creştere a economiei germane pe acest an la 1,1% de la 1,8%.

Producţia industrială germană a scăzut în mod neaşteptat în decembrie pentru a patra lună consecutiv, iar un indice atent urmărit al încrederii sectorului de business a atins un minim pe trei luni în ianuarie. PIB-ul german s-a contractat uşor în trimestrul III al anului trecut.

Părerile analiştilor sunt împărţite însă în ceea ce priveşte posibilitatea intrării Germaniei în recesiune.

Iar, ca semn pozitiv, exporturile germane au înregistrat o creştere peste aşteptări în decembrie. Exporturile au urcat la 96,1 miliarde de euro, cu 1,5% mai mult decât în luna anterioară, dar au fost cu 4,5% mai mici în termeni anuali, în timp ce importurile au crescut cu 1,2%.

Analiştii chestionaţi de Reuters anticipaseră o creştere lunară a exporturilor şi importurilor de 0,2% în decembrie. Totuşi, excedentul ţării a scăzut în 2018 faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte evoluţia celorlalte mari economii ale zonei euro, în Italia producţia industrială a scăzut în decembrie, luându-i pe surprindere pe analişti, care anticipaseră o creştere.

Totuşi, scăderea a fost în ton cu rece­siunea de la sfârşitul anului trecut şi estimările recente pesimiste privitoare la a treia cea mai mare economie a zonei euro. Scăderea pro­ducţiei ar putea semnala de asemenea o rece­siune mai prelungită.

Între timp, Franţa s-a bucurat de o redre­sare peste aşteptări a producţiei industriale în decembrie pe fondul unei reveniri uşoare a activităţii din sectorul de rafinare.