Guvernatorul BNR Mugur Isărescu răspunde dur declaraţiilor legate de schimbarea Robor: Nu ştiu ce setare poţi face acestui indice, că el săracul este un algoritm de medie şi se calculează aproape automat. La ce se setare se gândeşte domnul consilier economic al prim-ministrului?

Ziarul Financiar 11.02.2019

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a criticat dur luni declaraţiile legate de schimbarea Robor, şi spune că asistă la un atac jalnic asupra BNR.

”A declarat la Bloomberg (n.red. Darius Vâlcov) că Roborul trebuie setat. Nu ştiu ce setare poţi face acestui indice, că el săracul este un algoritm de medie şi se calculează aproape automat. Nu ai cum să-l schimbi. La ce se setare se gândeşte domnul consilier economic al primului ministru?” 

”Se poate modifica în sensul în care se pot lua 4 bănci în loc de 10, dar asta e doar aşa să spunem că am făcut ceva”

”Robor nu are treabă cu creditul acordat populaţiei. S-a creat această psihoză. Putem găsi o altă soluţie, putem să legăm creditele de altceva, nu de Robor”. 

Guvernatorul BNR a mai spus, că BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.