Italienii caută bani pentru buget: Populiştii de la Roma vor să treacă rezervele de aur pe numele guvernului şi atacă încă o dată banca centrală

Autor: Alex Ciutacu 11.02.2019

Populiştii italiei au deschis un nou front de atac în războiul început împotriva băncii centrale, cerând parlamentului să aprobe o legislaţie prin care să confirme că rezervele gigant de aur ale ţării aparţin statului, potrivit Bloomberg.

Legea proprietăţii asupra rezervelor de aur – a căror valoare totală se ridică la 103 miliarde dolari – a fost prezentat de euroscepticul Claudio Borghi din La Liga şi conturează relaţiile deja tensionate dintre Banca Centrală a Italiei şi coaliţia de guvernare.

În plus, propunerea a atras criticile opoziţiei şi ale presei, care au explicat că o astfel de lege ar permite guvernului să se folosească de rezervele de aur pentru a-şi acoperi cheltuielile promise.

Borghi a respins ulterior acuzaţiile. Acesta susţine de fapt că ambiguitatea dreptului de proprietate asupra aurului poate crea o problemă legală în cazul în care banca centrală este dată în judecată.

El spune că dacă cineva ar da în judecată banca centrală şi ar câştiga procesul, acea parte ar putea obţine remuneraţii compensatorii sub formă de aur.

„Legea mea vrea doar să clarifice faptul că rezervele de aur aparţin statului, nu guvernului”, a declarat Borghi pentru publicaţia americană.

Banca centrală susţine că Italia are a patra cea mai mare rezervă de aur din lume, în valoare de 90,8 miliarde euro.

Legea lui Borghi este acum examinată de Comisia de Finanţe din Senat.