Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, reclamă declaraţiile lui Vâlcov: Acest tip de propagandă de două parale, cred că nu mai merge

Autor: Alina Botezatu 11.02.2019

Vorbind despre situaţia din economie, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), s-a referit, luni, de mai multe ori, la declaraţiile lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, punctând că acesta face afirmaţii care nu au legătură cu realitatea.

Excedentul de cerere din prezent este mai mic decât cel din 2007-2008, dar este o problemă în creştere legată de dezechilibrul extern şi balanţa comercială.

„Aici, aceeaşi manieră de a prezenta lucrurile: că intră fonduri europene. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat, cel puţin în ianuarie: au intrat fonduri europene de un miliard şi statul român a avut de plătit un miliard datorie externă scadentă, la care se adaugă necesarul pentru finanţarea deficitului de cont curent. Să spui numai noi aprovizionăm economia românească cu bani externi, restul să îl facă Banca Naţională... Dacă ar veni de la oricine, am mai înţelege, dar vine de la consilierul economic al premierului. Atunci începi să ciuleşti urechile: cum gândeşte? de ce vorbeşte aşa? De ce iese în public?”, a afirmat, luni, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, cu ocazia prezentării „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019.

În plus, soldul contului curent a fost de 4,1 miliarde de euro, în primele trei trimestre ale anului trecut, a mai arătat Guvernatorul BNR.

„Bineînţeles că suntem pentru creşterea consumului, creşterea veniturilor, dar atenţie la dozaj. Această instituţie se ocupă cu echilibrele. Adică ce se doreşte să închidem ochii? Să ne facem că nu vedem cifrele acestea? Sau le vedem numai când vor unii? Aici este o corelaţie perfectă care arată că s-a dat prea mult în economie. Ideea că această corecţie o va face Banca Naţională: o anunţăm şi, la o adică, trebuie să o facem, dar acest tip de propagandă de două parale, cred că nu mai merge”, a detaliat Isărescu.

Adâncirea deficiului de cont curent din ultimii ani este asociată mai ales deficitului bunurilor de consum, a menţionată Guvernatorul BNR, când a prezentat că deficitul comercial a fost, pentru primele zece luni de aproximativ 13 miliarde de euro dintre care aproape jumătate a provenit de la bunurile de consum.

„Dacă nici acest lucru nu este evident, ce date statisice să mai aducem. (...) Chiar nu realizăm că foarte bine că s-au majorat veniturile, dar când imporţi masiv bunuri de consum, într-o ţară care producea bunuri de consum, înseamnă că ai rupt o corelaţie între capacitatea internă de producţie şi cererea internă. Asta se vede pe stradă, pe drumurile noastre: sunt mult mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor. Dacă vrem să nu mai mergem deloc pe drumuri că nu vor mai încăpea de atâtea maşini, foarte bine”, a precizat Isărescu.

În acelaşi context, Guvernatorul Băncii centrale s-a referit la postările PSD privind faptul că BNR este responsabilă de stabilitatea preţurilor şi de rezerva internaţională.

„Chestia aceasta cu bască sau fără bască să o practici la nivelul unor reprezentanţi ai Guvernului este inadmisibilă”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a continuat că Vâlcov este influenţat de un domn profesor de la ASE care promovează societatea umanistă.

„Acum înţelegem mai bine îndemnurile pe care consilierul economic al premierului le adresează Parlamentului, Guvernului, Băncii Naţionale, să aibă grijă de bunăstarea românilor. Băi, să fie, cine cere aşa ceva imperativ. Şi pentru asta să reducem dobânzile, ca şi cum acestea nu sunt mărimi economice. «Reduceţi dobânzile, pentru că s-a făcut un studiu sociologic şi românii nu trăiesc bine din cauză că plătesc credite»”, a menţionat Isărescu.

Reprezentantul BNR a descris, spre amuzamentul audienţei, că acest studiu, de fapt, cuprinde 1.000 de persoane care au trebuit să răspundă la întrebarea dacă vor să plătească dobânzi de 5% sau 1%.

„Apare ditamai consilierul pe probleme economice: «La treabă băieţi, Parlament, Guvern, Banca Naţională, reduceţi dobânzile la jumătate.» Ba ne spune şi la cât să le reducem: la jumătate. Să mai scoată o ordonanţă, că văd că le scoate uşor, şi să spună că, de mâine sau de la 1 martie, să trăiască românii mai bine, mai bine şi decât în Germania, eventual, dacă nu, le punem o taxă. Încrederea consumatorilor arată că o corecţie are loc. Că are loc într-un an electoral, asta este”, a punctat Isărescu.

În plus, Guvernatorul BNR a insistat că reprezentanţii instituţiei sunt dispuşi să îi dea toate explicaţiile necesare consilierului economic al premierului.

„Specialiştii noştri sunt şi ei dornici să discute cu dumneavoastră şi, eventual, cu consilierul economic al premierului care a spus despre ei că nu sunt patrioţi. Ia auzi, domnule. Credite în lei pentru societăţile nefinanciare - tendinţă pozitivă, creşte creditarea în lei. Sperăm să crească în continuare, dar aici s-a creat problema de percepţie, că dobânzile sunt manipulate. Creditul în lei poate fi ieftinit pe seama marjelor. Aceasta este o altă problemă. Vom încerca să lămurim această chestiune la Parlament: o problemă serioasă a intermedierii financiare şi a marjelor de dobândă între depozite şi credite”, a mai spus Isărescu.