Factura Brexit: pagubele sunt deja prea mari

Autor: Catalina Apostoiu 12.02.2019

Centrul financiar al Londrei se confruntă cu un exod al fondurilor de investiţii şi plecarea bancherilor către Paris, Frankfurt, Madrid.

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană are deja un impact negativ mai mult sau mai puţin tangibil la nivelul economiei ţării, iar noi studii evaluează ce se va întâmpla în cazul unui divorţ fără acord atât la nivel local, dar şi asupra altor economii, cum ar fi cea germană.

O parte din pagube sunt tangibile, cum ar fi cele de la nivelul locurilor de muncă, investiţiilor şi capitalului, în timp ce altele sunt mai puţin vizibile, cum ar fi influenţa la nivel internaţional şi al talentelor, scrie Bloomberg.

City-ul londonez se confruntă cu un exod constant de fonduri şi poziţii în condiţiile în care cele mai mari companii financiare se uită către alte oraşe europene pentru a se proteja. Cinci dintre cele mai mari bănci care vor să deservească continentul îşi transferă active de 857 mld. $ în Frankfurt, iar bursele îşi reproduc serviciile pe continent.

Deşi numărul bancherilor care au părăsit Londra este sub cel aşteptat, apar noi mişcări. Cele mai mari bănci ale lumii intenţionează să transfere mii de angajaţi către oraşe ca Paris, Dublin şi Madrid. Aceste transferuri ar putea fi ireversibile, potrivit TheCityUK, un grup de lobby.

Potrivit DW, guvernul olandez a anunţat că a tras investiţii de ordinul milioanelor de euro în legătură cu Brexitul anul trecut. Aproximativ 42 de companii s-au mutat în Olanda în 2018 din cauza Brexitului, reprezentând 1.923 de locuri de muncă şi investiţii de aproximativ 291 milioane de euro. Acesta „curtează” alte 250 de companii.

Lira sterlină a pierdut peste 10% în raport cu euro din iunie 2016. Poate că exportatorii au avut de câştigat, însă costul mai mare al bunurilor şi serviciilor importate a împins inflaţia în sus. Efectul este o reducere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce îngreunează viaţa retailerilor, scrie Bloomberg.

Companiile îşi amână investiţiile pe fondul nesiguranţei legate de Brexit. Creşterea economiei a fost de asemenea afectată. Un studiu UBS sugerează că referendumul a costat Marea Britanie deja peste 2% din PIB. Daunele ar putea fi pe termen lung.

Printre alte daune: relocarea Agenţiei Europene în Amsterdam a rănit deja industria farmaceutică britanică; reducerea imigraţiei nete din UE a afectat sectoarele agriculturii, construcţiilor, sănătăţii; nesiguranţa şi-a pus amprenta şi asupra pieţei rezidenţiale.

În cazul unui Brexit fără acord, Marea Britanie ar fi nevoită să îndure alţi doi ani de austeritate pentru a acoperi gaura care ar apărea în finanţele publice în acest caz, relevă un studiu recent al Institute for Fiscal Studies, citat de Financial Times.

La nivel internaţional, un hard Brexit ar putea afecta peste 600.000 de locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de Leibniz Institute for Economic Research Halle (IWH) şi Martin Luther University Halle-Wittenberg, citat de Deutsche Welle.

Economia germană ar avea cel mai mult de suferit, un Brexit fără acord putând-o costa peste 100.000 de locuri de muncă.