Fondurile de investiţii în acţiuni din Marea Britanie au pierdut 2,2 mld. dolari în opt săptămâni pe fondul impasului privind Brexit

Autor: Tibi Oprea 12.02.2019

Fondurile care investesc în acţiuni ale companiilor din Marea Britanie au pierdut 2,2 mld. dolari în doar opt săptămâni, în contextul în care problemele economice şi politice provocate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă să slăbească încrederea investitorilor, potrivit Financial News. 

De la referendumul pentru Brexit din 2016, mai mult de 23 mld. dolari au fost retrase din fondurile de investiţii din UK, iar fluxul de cash care iese din companiile britanice s-ar putea amplifica dacă prim-ministrul Theresa May va scoate ţara din UE fără un acord. Cu mai puţin de 50 de zile rămase până la momentul ieşirii din Uniunea Europeană, riscul unei ieşiri fără acord a escaladat, iar Theresa May a încercat săptămâna trecută la Bruxelles redeschiderea discuţiilor, considerate tensionate.

Potrivit EPFR Global, de la începutul lui decembrie 2018 până pe 23 ianuarie 2019 fondurile de investiţii în acţiuni au pierdut 2,2 mld. dolari deoarece impactul politic de lungă durată a afectat sentimentul investitorilor. Saker Nusseibeh, director executiv la Hermes Investment Management, a spus că investitorii ar putea continua să evite aceste fonduri dacă Brexitul se va realiza forţat, în ciuda faptului că Esty Dwek, strateg de investiţii la Natixis Investment Managers, a spus că e posibil ca retragerile de cash să fi atins un apogeu.

Luna trecută, Financial Times a anunţat că cele mai mari bănci de investiţii din lume – printre care Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs şi JP Morgan – nu îşi vor schimba decizia de a muta miliarde de dolari şi mii de joburi în Europa chiar dacă ţara va rămâne în UE, potrivit unor executivi ai băncilor şi unor persoane apropiate planurilor.