Siropul de tuse Eurespal a fost retras de pe piaţa românească

Autor: Georgiana Mihalache 12.02.2019

Agenţia Naţională a Medicamentului a aprobat retragerea de pe piaţă a medicamentelor sub brandul Eurespal, atât varianta de comprimate de 80 mg, cât şi varianta de sirop de 2 mg, informează instituţia. Medicamentul este produs în Franţa, iar decizia de retragere vine după ce producătorul Servier a decis retragerea de pe piaţa franceză a medicamentului în urma unor noi studii care au sugerat că produsul ar crea probleme de inimă.

„Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase”, potrivit unei informări a Agenţiei Medicamentului.

„Eurespal conţine ca substanţă activă fenspirida careare proprietăţi bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Acest medicament este indicat în tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”, potrivit prospectului medicamentului.

Deţinătorul de autorizaţie de punere pe piaţă în România este Les Laboratoires Servier, iar pe piaţa locală este adus de Servier Pharma SRL, cu afaceri de 106 milioane de lei în 2017, potrivit datelor publice.