Schimb de replici între Mugur Isărescu şi Daniel Zamfir în Parlament: A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 12.02.2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi, în comisia din Senat, unde este audiat cu privire la ROBOR,că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei, în timp ce Daniel Zamfir i-a reproşat că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii. 

"Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe", a declarat Muguru Isărescu.

Zamfir: E greu să spuneţi cu mâna pe inimă şi să garantaţi că nu s-au întâmplat

Isărescu: De asta sunt acolo.

Zamfir: În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?

Isărescu: Trebuia să vă uitaţi să la cifre. Dv. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.

Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.

Cîţu: Domnule preşedinte nu e document oficial

Isărescu. Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe. Citenză intervine şi dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%"

„A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Senat.

Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, a susţinut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi.

„Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marţi.

Guvernatorul BNR a menţionat că piaţa interbancară este una „esenţială pentru aprovizionarea cu lichiditatea a economiei României, pentru plata salariilor şi pentru echilibrele de pe piaţa valutară”.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum şi ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR-ul a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanţă.

„Garantez în faţa dimneavostră nu există manipulare. (...) Sunt legate de stabilitatea fluxului şi de dobândă”, a mai spus Isărescu.