Bugetul Ministerului Muncii, adoptat de Parlament. Ministerul a primit cu 16% mai puţin faţă de 2018

Autor: Diana Grigore 12.02.2019

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, luni, raport favorabil bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în valoare de 25.089.966.000 lei,cu 16% mai puţin faţă de 2018.Ministrului i s-a reproşat că nu a crescut alocaţiile copiilor,cum era prevăzut în programul de guvernare.

Bugetul Ministerului Muncii, propus de guvern şi adoptat în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului este de 25.089.966.000 lei. Suma este în descreştere faţă de 2018 cu 16.03%.

Pentru cheltuielile de personal au fost alocate 300.500.000 lei. De asemenea, bugetul prevăzut pentru cheltuielile de bunuri şi servicii este de 224.746.000 lei.

Deputatul PNL Robert Sighiartău i-a reproşat ministrului Muncii, Marius Budăi, că nu a crescut alocaţiile copiilor aşa cum era prevăzut în programuld e guvernare.

„M-am uitat atent pe bugetul trimis de dumneavoastră. În programul de guvernare al PSD-ALDE aveaţi prevăzută foarte clar majorarea alocaţiei pentru copii. Având în vedere faptul că a trecut 2017-2018 eu am depus anul trecut două proiecte de lege prin care să crească alocaţiile, să se dubleze. (...) Astăzi alocaţia copiilor este mult mai mică, pentru că puterea de cumpărare a scăzut. În proiectul de buget nu aţi presupus nicio sumă pentru copii. (...) Este o bătatie de joc să propui vitamia D în loc să creşti alocaţiile la copii”, a declarat liberalul Robert Sighiartău.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a răspuns liberalului susţinând că ministerul analizează majorarea alocaţiilor pentru copii.

„Asigurarea unui trai mai bun clar că îl facem şi că avem aceste majorări de pensii şi salarii. Este în atenţia noastră şi alocaţia copiilor, dar în grija Ministerului Muncii intră foarte multe categorii de persoane. Tot ceea ce am avut am avut pentru încurajarea natalităţii şi al creşterii nivelului de trai al familiei per ansamblu, nu al copiilor. Noi analizăm, cifrele vor fi puse pe masă”, a susţinut Budăi.

După vot, Robert Sighiartău a făcut un apel către liderul PSD Liviu Dragnea, să nu amăgească copiii cu vitamine, ci să le mărească alocaţiile.

„Fac un apel de bun simţ la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, la adresa majorităţii, să nu îşi bată joc de copii, să nu amăgească copiii României cu vitamine, ci să voteze în plen acest amendament al PNL de majorare a alocaţiilor pentru copii”, a afirmat Sighiartău.

De asemenea, ministrul a fost întrebat de indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap.

„Cred că îngrijorarea principală a Ministerului dumneavoastră este cea legată de sumele care se duceau până acum legate de persoanele cu dizabilităţi şi asistenţii acestora. Una dintre -bunele inovaţii-, între ghilimele, al acestui prioiect este ca acestea vor trece în obligaţia instituţiilor administrativ teritoriale şi nu vor fi în administraţia Ministerului”, a afirmat în comisii parlamentarul USR Claudiu Năsui.

Marius Budăi i-a răspuns acestuia, susţinând că sumele nu treceau prin Ministerul Muncii, şi că de fapt acesta doar le centraliza.

„Noi ca şi minister al Muncii nu făceam altceva decât să centralizăm ce cereau administraţiile şi înaintam la Ministerul Finanţelor. Minsiterul Finanţelor prin lege asigura până la 90% din plata acestor îndemnizaţii de însoţitori pentru persoanele cu dizabilităţi şi plata asistenţilor sociali. Acum , prin mărirea pe echilibrare şi prin mărirea cuantumului sumei de la 750 la 1000 s-a transferat către ei, dar cu tot cu sume, cu bugete suplimentate. Aceste sume nu treceau prin ministerul Muncii”, a adăugat Budăi.

Membrii comisiilor reunite de buget finanţe ale Parlamentului au votat bugetul Ministerului Muncii, cu 19 voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.