Bugetul Ministerului Educaţiei, adoptat de Parlament. Ministerul a primit mai mult cu 46,73% decât în 2018

Autori: Maria Stan , Mediafax 12.02.2019

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marţi, raport favorabil bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale, în valoare de 30.829.261.000  lei, în creştere cu 46,73%  faţă de 2018. În timpul dezbaterilor deputatul Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că i-a plagiat un amendament.

Parlamentarii au dat raport favorabil pe bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, 20 de voturi fiind favorabile, 14 împotrivă şi patru abţineri.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor pe raport, că în buget sunt cuprinse construirea de grupuri sanitare pentru cele 1 489 de şcoli.

„O creştere importantă, dar nu este importantă suma aceata, ci, sperăm noi, să fie importante efectele pe care bugetul trebuie să le producă în sistemul de învătământ. Bugetul nostru cuprinde câteva proiecte importante pentru şcoala româneasă. În primul rând, cuprinde sumele necesare în aşa fel încât cele 1489 de şcoli care au încă în curte să aibă grupuri sanitare normale şi fireşti pentrusecolul XXI în care trăim. Ca urmare a acestui proiect, sunt destinaţi bani impornaţi - 65 milioane de lei, prin care putem să rezolvăm această problemă importantă”, s spus ministru.

Ecaterina Andonescu a adăugat că se urmăreşte punerea la dispoziţia şcolarilor şi elevilor a unor tablete astfel încât să se rezolve problema greutăţii ghiozdanului.

„De asemena, ţinând seama de la nivelul Comisiei Europene, proiectul de digitalizare devine prioritar şi pentru România, din surse nerambursabile, dar cu resurse în bugetul nostru, încercăm de dezvoltăm acest proiect pe care l-am numit - România digitală - un proiect care este gândit să facă un salt în creşeterea interactivităţii şcolii şi în conţinutul redării, prin dispunerea la fiecare clasă a unei table inteligente şi prin atribuirea copiilor din gimnaziu şi din liceu a câte unei tablete. În felul acesta rezolvăm şi problema greutăţii ghiozadanului pe care copii îl poartă în spate”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, ministerul Educaţiei dezvoltă şi proiecte din surse rambursabile, cum ar fi proiectul din programul BEI cu privire la construirea de 380 de grădiniţie.

„S-au construit 197, au rămas 193, care sunt prinse în bugetul pe anul acesta.”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, parlamentarii au votat în comisiile de specialitate şi două amendamnete propuse de PSD, unul dintre acestea fiind propus chiar de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea.

„Se majorează cu suma de 140.000 mii lei atât creditele bugetare, cât şi creditele de anagajament”, prevede amendamentul propus de Liviu Dragnea.

Un alt amendament, iniţiat de senator PSD, Doru Adrian Pănescu, şi deputat PSD Camelia Gavrilă, şi adoptat de comisiile de specialitate, face referire la alte majorări în sistemul de învăţământ.

„În bugetul Ministerului Educaţiei Anexa nr.3/25/02, capitolul 65.01 „Învăţământ” se suplimentează cheltuielile cu suma de 250.000 mii lei, după cum urmează:
Titlul I: „Cheltuieli de personal” – 150.000 mii lei,
Titlul II: „Bunuri şi servicii – 80.000 mii lei
Titlul VIII „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nermabursabile (FEN) postaderare” – 6.000 mii lei.
Titlul X „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 – 14.000 mii lei”, se arată în amendamentul social-democraţilor.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a acuzat Puterea că a amendamentul propus de Liviu Dragnea şi votat de comisiile reunite de buget-finanţe este plagiat de la liberali.

„Fură acum şi amendamentele PNL. V-aţi obişnuit să furaţi! Până când? În Comisia pentru învăţământ l-aţi respins (amendamentele n.r.) două ori”, a acuzat Raluca Turcan.

Bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale este de 30.829.261.000 lei, în creştere cu 46,73% faţă de 2018.

Pentru cheltuielile de personal prevăzute în bugetul acordat Ministerului Educaţiei Naţionale se alocă suma de 20.610.354.000 lei, în timp ce pentru bunuri şi servicii - 75.155.000 lei.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern şi trimis Parlamentului.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, votul final fiind programat vineri.