Nori negri se adună la orizont: Din ce în ce mai multe voci prevestesc sfârşitul Uniunii Europene

Autor: Iulian Tenchiu 17.02.2019

Proiectul unităţii europene este pe cale de a eşua, atrăgând după sine scăderea influenţei la nivel global. Declinul vine pe fondul decelerării economiei cu care se va confrunta Uniunea Europeană în perioada următoare, este părerea unui profesor universitar într-un articol de opinie publicat în The Wall Street Journal.

Week-end-ul trecut a oferit cele mai clare dovezi că cea mai mare schimbare istorică din ultima sută de ani continuă: scăderea influenţei europene în ceea ce priveşte afacerile mondiale. În momentul în care Banca Germană a avertizat despre pericolul unei recesiuni în această ţară, Comisia Europenă a anulat prognoza ce anunţă dezvoltarea zonei euro în 2019 de la un procent şi aşa anemic de 1.9%, la unul de 1.3%. Producţia economică a zonei euro deja se afla în declin în 2017, comparativ cu anul 2009. Prin contrast, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut din 2009 cu 139%, al Indiei cu 96% şi al SUA cu 34%, potrivit Băncii Mondiale.

Din cauza faptului că economia rămâne în urmă, Europa se divide din ce în ce în ce mai mult din punct de vedere politic. Negocierile privind Brexit au încins spiritele francezilor şi englezilor.Ţările central-europene ca Polonia şi Ungaria sunt rupte de Vest.

„Majoritatea ţărilor sud-europene păstrează încă resentimente faţă de urmările crizei euro, iar partidele politice ce se manifestă împotriva Uniunii Europene primesc în continuare sprijin. Un raport recent venit din partea Consiliului European de Relaţii Externe susţine ca partidele anti-europene, atât de dreapta cât şi de stânga, vor deţine suficiente scaune în urmatorul Parlament European cât să producă slăbirea şi dezmembrarea UE. Acest lucru nu ar trebui să se întample, Uniunea Europeană a fost creată pentru a stopa declinul Europei, nu pentru a îl conduce”, este opinia redactorului.

Aşa cum fondatorii Europei au prevăzut, doi factori au determinat declinul geopolitic al continentului din secolul 20. Unul a fost inevitabil: odată cu răspândirea tehnologiei din centrul industrial al Europei către continente precum America sau Asia, diferenţa nivelului de trai dintre Europa şi restul lumii s-a accentuat.

Răspândirea inovaţiilor medicale, care provin tot din Europa, au contribuit la o explozie demografică în restul lumii. Între timp, Europa, primul continent supus industrializării, a fost şi primul care a experimentat declinul natalităţii asociat cu urbanizarea şi belşugul, mai precizează autorul articolului.

Al doilea factor ce a dus la declinul Europei este reprezentat de divizările interne si animozităţile naţionaliste. Aceasta este problema pe care fondatorii Europei au cautat să o rezolve. Cele două războaie mondiale au săracit şi ruinat continentul. Dacă continentul s-ar unifica sub un singur set de valori şi instituţii politice, viitoarele războaie ar putea fi prevenite.

Procesul unificării a început cu concilierea franco-germană desfăşurată după Al Doilea Război Mondial. La finalul Războiului Rece, Germania era reîntregită iar liderii europeni lansau ambiţioase programe pentru a consolida comunicarea între naţiuni.