Guvernul s-a răzgândit? Tăriceanu vrea să se renunţe la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. ”I-am explicat Vioricăi Dăncilă că această taxă afectează grav posibilităţile de dezvoltare”

Autori: Catalina Iordache , Mediafax 13.02.2019

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre posibilitatea scoaterii taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, iar această prevedere va fi cel mai probabil eliminată.

„Am discutat în prealabil cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu OUG 114 şi ceea ce vă spun dumneavoastră, i-am spus şi dumneaei, nu mă feresc să discutăm, avem un dialog foarte bun şi foarte sincer şi i-am împărtăşit îngrijorările mele, pentru că o parte din îngrijorările dumneavoastră sunt le-am preluam prin cei cu care am discutat până acum. I-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi atingerea unor indicatori de performanţă, de profitabilitate, care sunt de aşteptat ca aceste companii. Şi doamna prim-ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi cel mai probabil o să renunţăm la această taxă de 2%”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la întrevederea cu reprezentanţi ai Centrului Român al Energiei de la Parlament.

Acesta a spus că principalul subiect de discuţie va fi OUG 114 dată de Guvern în domeniul fiscal.

„Ne interesează foarte mult să fiscutăm şi despre efectele Ordonanţei 114. Putem să dicutăm şi ceea ce e bine, şi ceea ce consideraţi că este mai puţin bine, pentru că dacă scopul principal al acestei ordonanţe a vizat protecţia consumatorior vulnerabili, protejarea celor care sunt cu venituri reduse în faţa efectelor creşterilor de preţuri în domeniul gazelor naturale, din discuţiile pe care le-am avut deja cu câţiva dintre operatorii economici am contestat că există şi efecte adverse ale ordonanţei, pe care dorim să le remediem”, a completat Tăriceanu.

Liderul ALDE a transmis că reprezentanţii companiilor din energie vor fi invitaţi şi la dezbaterile OUG din comisiile de specialitate din Parlament.

„Noi, ca Parlament, suntem sesizaţi în acest moment de către Guvern cu OUG , OUG este la nivelul comisiilor şi va trebui să înceapă dezbatrerea pe această OUG. Vreau să facem o discuţie preliminară, voi sugera colegilor mei, care sunt preşedinţii comisiilor avizatoare, să invite reprezentaţii sectorului energetic la dezbateri. OUG a fost gândidă să prevină majorări dramatice de preţuri la gazele pentru consumatorii casnici aşa cum am fost preveniţi de unii dintre companiile distribuitoare de gaze care doreau o majorare a preţuri de la 1 ianuarie de 17% Una din deciziile incluse în OUG 114 a fost de a limita preţul pentru consumatorii casnici la 68 de lei la nivelul producătorului”, a conchis şeful Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, are miercuri întrevedere cu reprezentanţi ai Centrului Român al Energiei, organizaţie care reuneşte peste 20 dintre cele mai importante companii din industria energetică românească.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a atras atenţia opiniei publice cu privire la consecinţele negative pe care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018).

Reprezentanţii ROPEPCA susţin că aceste consecinţe negative vor fi asupra întregii economii şi a sectorului de producţie a gazelor naturale din România.

Prin OUG 114/2018, se instituie obligaţia asupra producătorilor de a vinde gazele naturale produse, cu precădere către furnizori, la preţul reglementat de 68 lei/MWh până în anul 2022, precum şi perceperea unei taxe de 2% din cifra de afaceri de către ANRE, taxă care va fi aplicată retroactiv pentru anul trecut.

„Măsurile adoptate trebuie privite în ansamblul unui cadru legislativ nefavorabil dezvoltării sectorului petrolier românesc”, au afirmat reprezentanţii ROPEPCA, într-un comunicat de presă.