O antreprenoare din Iaşi produce 2.000 de tone de ulei. A pornit de la magazine mici din ţară, iar acum a ajuns până în Franţa, Anglia şi Italia

Autor: Florentina Niţu 16.02.2019

Genoveva Cojocaru, o antreprenoare din Oţeleni, judeţul Iaşi, a pus în 2012 bazele afacerii Zorian, prin care produce ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, procesate la rece, finanţarea de 250.000 de euro fiind asigurată prin fonduri europene, la care a adăugat 250.000 de euro finanţare proprie. Cu cei 500.000 de euro a construit o fabrică şi a achiziţionat utilajele necesare.

„Am dorit să produc ceva anume şi să simt că ceea ce produc este folositor pentru noi, însă în acea vreme nu ştiam exact ce anume aş dori să produc. Ideea cu uleiul mi-a venit când tatăl meu, care locuia la ţară, mi-a spus că va cultiva floarea-soarelui, după care se va duce la o presă din satul vecin şi îşi va face ulei. Aşa am aflat că bunicii noştri asta făceau înainte. Am plecat de la această idee şi mi-am cumpărat o presă, un selector şi un filtru”, spune Genoveva Cojocaru, fondatoarea brandului Zoarian.