Un Brexit fără acord ar tăia 5% din PIB-ul Europei de Est până în 2021 şi ar aduce multe companii britanice în pragul „extincţiei“

Autor: Catalina Apostoiu 14.02.2019

Şeful FDF, Ian Wright: Multe businessuri riscă să dispară.



Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că efectele directe şi indirect ale unei ieşiri fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea eroda cu 4-5% PIB-ul Europei de Est până în 2021.

Industria auto ar fi în mod deosebit afectată. În acelaşi timp, un număr de companii britanice riscă extincţia în cazul materializării scenariului unui Brexit fără acord.

Companiile est europene sunt îngrozite de haosul care ar urma unui divorţ fără acord. Comerţul Marii Britanii cu Europa Centrală şi de Est este deja afectat, iar PIB-ul regiunii ar putea scădea cu 5%, scrie The Guardian.

„Nu ştim cum va arăta Brexitul şi ar putea fi haos”, spune Jaroslaw Granat, angajat al companiei poloneze Future Processing.

Ca şi pentru multe companii britanice, cel mai dificil aspect al negocierilor privind Brexitul pentru companiile din Europa Centrală şi de Est cu legături majore cu Marea Britanie este lipsa completă a siguranţei.

Un Brexit fără acord ar putea avea însă un impact economic asupra regiunii în general cu mult dincolo de companiile care sunt legate de Marea Britanie. Vladimir Vano, analist şi membru al Camerei Britanice de Comerţ din Slovacia, estimează că un hard Brexit ar reduce cu 1% PIB-ul Slovaciei şi pe cel al Cehiei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estimează că în urma impactului direct şi indirect al unui hard Brexit PIB-ul regiunii s-ar putea contracta cu 4-5% până în 2021. Industria auto ar avea în mod deosebit de suferit. De exemplu, exporturile auto ale Cehiei către Marea Britanie se ridică acum la 2,2 milioane de lire sterline. 170.000 de locuri de muncă din regiune sunt legate de exporturile de alimente către Marea Britanie.

Pentru majoritatea business-urilor din regiune cu expunere la piaţa britanică, există  în continuare speranţă că ce e mai rău nu se va întâmpla, însă cu trecerea fiecărei săptămâni teama creşte.

Pe plan local, un număr de companii britanice riscă să dispară în eventualitatea unui Brexit fără acord, a avertizat şeful Food and Drink Federation din Marea Britanie, potrivit The Independent.

Avertismentul vine după ce industria alimentară britanică a ameninţat să întrerupă cooperarea cu guvernul din cauza riscului ìcatastrofalî de a părăsi UE fără un acord.

“Multe businessuri riscă să dispară”, a avertizat şeful FDF Ian Wright.