Inflaţia a stagnat în ianuarie 2019 la 3,3%, dar riscurile reinflamării rămân

Autor: Răzvan Botea 14.02.2019

Inflaţia anuală a stagnat la 3,3% în ianuarie 2019, în intervalul-ţintă al BNR: preţurile de consum au crescut cu un ritm lunar de 0,83% în ianuarie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Statisticile indică consolidarea inflaţiei anuale la 3,3% an/an, dat fiind că majorarea accizelor şi deprecierea cursului monedei naţionale au fost contrabalansate de decelerarea ritmului de creştere economică”, notează Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Inflaţia s-a reaprins la finalul lui 2017 şi a sărit de 7% la mijlocul anului trecut, în urma politicii guvernului de a majora salariile şi pensiile, ca soluţie pentru o creştere economică semnificativă. Doar că economia internă nu a ţinut pasul cu majorarea veniturilor şi, astfel, deficitul de ofertă, în faţa excedentului de cerere, a reaprins inflaţia şi a condus la o majorare fără precedent, postcriză, a importurilor – un plus de 160% din 2013 până în 2018. Guvernul a mizat, la alcătuirea bugetului pe 2019, pe o inflaţie de 2,8%, dar economiştii cred că este un procent mult prea optimist, mai ales în contextul apariţiei Ordonanţei 114, care majorează unele taxe, taxe care vor fi transferate consumatorului prin majorări de preţuri.

Potrivit datelor publicate de INS, peţurile bunurilor alimentare au crescut cu 1,3% din decembrie 2018, evoluţie determinată de creşterea preţului la ouă, fructe şi legume. De asemenea, bunurile la preţuri nealimentare au urcat cu 0,63% lună/lună în ianuarie, evoluţie compusă din creşterea preţurilor tutunului, combustibililor şi energiei electrice.

Estimarea inflaţiei anuale pe care a fost construit bugetul din 2019 la o creştere economică de 5,5% este de 2,8% ca medie anuală. Banca Transilvania prevede o inflaţie anuală de 3,1% pentru anul 2019.

„Inflaţia medie anuală (pe indicele armonizat UE) ar putea decelera de la 4,1% în 2018 la 3,1% în 2019 şi 2,6% în 2020, pe fondul perspectivelor de evoluţie a economiei la un ritm sub potenţial. O redinamizare a inflaţiei este previzionată pentru 2021 (2,9% an/an), în contextul aşteptărilor de accelerare a ritmului de creştere din economia reală.”

Cu toate acestea, factorii de risc pentru inflaţie pe termen scurt sunt prezenţi în România, dar şi în regiune.

„Atragem însă atenţia cu privire la factorii de risc pentru evoluţia inflaţiei pe termen scurt, atât climatul macro-financiar global/european, cât şi incertitudinile induse de mix-ul intern de politici economice”, mai scrie Rădulescu de la Banca Transilvania.