Antreprenori locali. Lanţul de farmacii Ecofarmacia Braşov a ajuns la afaceri de 90 mil. lei în 2018

Autor: Georgiana Mihalache 14.02.2019

Ecofarmacia, un lanţ local de 33 de farmacii în zona Ardealului, a cumpărat trei farmacii anul trecut la Târgu-Mureş şi a raportat vânzări în creştere cu 15% în 2018, ceea ce a dus afacerile la peste 90 de milioane de lei anul trecut.

Compania se uită în continuare la achiziţii pe piaţă dacă va exista oportunitate de extin­dere.

„Piata farmaceutică este destul de aglomerată şi procesul de consolidare cred că va continua. Cred că în următorii ani vor mai fi tranzacţii, cei mari să-i cumpere pe cei mici. Între 60 şi 70% din cifra de afaceri a unei farmacii vin din medicamentele cu prescripţie, deci dezvoltarea retailului va urma dezvoltarea pieţei de medicamente“, a spus Marius Che­recheş pentru ZF. Ecofarmacia are peste 200 angajaţi, iar lanţul de farmacii este prezent în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Sibiu.

Piaţa locală de retail farmaceutic a devenit atractivă pentru investiţiile străine, după ce anul trecut cehii de la Penta Investments au cumpărat lanţul Sensiblu, iar germanii de la Phoenix au achiziţionat Help Net.

În România sunt peste 5.000 de companii în retailul de medicamente, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, cu afaceri totale de peste 3,5 miliarde de euro. Cei mai mari jucători din piaţă sunt Catena, Sensiblu, Dona, Help Net sau Ropharma.