Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stiti cum nu se inchideau Rieker in Lugoj si Clujana in Cluj? Daca romanii cumparau pantofi Fabricati in Romania

Autor: Dragos Damian 14.02.2019

Si aici nu e nici macar o problema de multinationale sau non-multinationale, una fiind o marca locala si celalata internationala.

N-am nici o problema cu cresterea economica bazata pe consum bazat pe cresterea veniturilor, daca consumul este de produse fabricate in tara. Altfel, cresterea economica bazata pe consumul de miere din Polonia, scobitori din China si servetele umede din Baltice, este fara indoiala adevarata, dar nu aduce venituri la buget. Iar lipsa consumului de produse fabricate in tara duce la disparitia job-urilor din industria de manufactura, cea care aduce cea mai mare valoare adaugata.

Mai jos este o opinie scrisa in februarie 2012, in care, mai departe de naivitatea tipic ardeleneasca si patriotismul economic al autorului, putem numara alte cateva fabrici inchise intre timp in primul rand pentru ca nu exista un reflex de a se cumpara Fabricat in Romania. Iar astazi, si daca s-ar deschide 100 de fabrici noi in tara angajatorii se vor confrunta cu lipsa dramatica de forta de munca (ne) calificata si de retelele comerciale de proximitate setate sa vanda din import.

Dar, din cand in cand, merita incercat un imbold de patriotism economic.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Stimate Consumator,

Urmaresti la fel de nedumerit ca si mine de peste doi ani inclestarea adrenergica dintre politicieni, bancheri, oameni de afaceri, profesori universitari, analisti, consultanti, auditori, etc., toti pretinzand ca au solutia magica pentru iesirea din criza,  relansarea economica si in cele din urma, bunastarea ta personala. Cu totii discuta despre deficit de crestere, deficit bugetar, deficit de cont curent, deficit comercial, deficit de colectare, precum si despre multi alti indicatori inspaimantatori de deficit si despre modul in care acestia pot fi reversati. Cresterea veniturilor la pachet cu scaderea cheltuielilor bugetare, finantarea domeniilor strategice ale economiei cum ar fi agricultura si turismul, reindustrializarea sau supraindustrializarea, sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, simplificarile si flexibilizarile de cod fiscal sau de cod al muncii, reluarea creditarii, creditele de refinantare, atragerea investitiilor straine, absorbtia de fonduri europene sau structurale sunt solutiile care vin de la specialistii care ne instruiesc despre cum Romania va iesi din criza folosind un set sau altul din masurile de mai sus. Toate aceste solutii sunt in majoritatea cazurilor limba malgasa pentru tine, pentru ca nu stii, nu trebuie si nu esti obligat sa stapanesti astfel de termeni.

 

Ceea ce insa trebuie sa stii, Stimate Consumator, este ca tocmai tu esti cel care se afla la butoanele relansarii economice a Romaniei. Solutia este in mod evident la tine, si anume ca tu sa cumperi mai mult, sa consumi mai mult, sa scoti mai multi bani din buzunar indiferent de cati ai. Insa, Stimate Consumator, daca vrei sa relansezi economia Romaniei atunci va trebui sa ai grija sa cumperi, sa consumi, sa scoti mai multi bani din buzunar pentru lucruri fabricate in Romania. Si pentru a te ajuta, cu permisiunea ta, am pregatit mai jos o lista incompleta a celor de care ai putea avea nevoie si care se fabrica in Romania. Toate la standarde inalte de calitate.

 

De exemplu, Stimate Consumator, daca iti faci o casa cumpara ciment fabricat la Campulung si Alesd. Toate celelate materiale de constructii si finisaje le poti cumpara dintre cele fabricate la Doicesti, Bucov si Urziceni.

La terminarea casei visurilor tale, daca vrei s-o mobilezi, atunci poti cumpara mobila fabricata in Satu-Mare, Targu Mures sau Jucu.

Daca vrei sa-ti cumperi aparate electrocasnice atunci poti alege dintre cele fabricate la Satu-Mare, Gaiesti sau Brasov. Cu siguranta ca iti va place sa folosesti un calculator personal fabricat la Ploiesti sau Bucuresti, o tableta  fabricata la Brasov si un telefon mobil fabricat la Cluj.

Mergem mai departe si ne gandim la masina de care ai mare nevoie, asa ca vei putea alege intre cele fabricate la Mioveni sau Craiova. Sigur ca vei dori ca pneurile la masina ta sa fie fabricate la Sibiu sau Timisoara iar uleiul il vei lua pe cel fabricat la Brazi.

Este clar ca cele enumerate  mai sus sunt bunuri de folosinta indelungata, si nu vei avea nevoie de ele in fiecare an, Stimate Consumator. Si atunci, daca ne gandim la bunuri de folosinta zilnica, iti recomand sa cumperi haine fabricate la Braila, Sighisoara, Tg Jiu, Tg Secuiesc; hainele de iarna sau blanurile le vei cumpara neaparat din Orastie sau Sebis. Doamnele isi vor putea etala haine unicat facute de case de moda din Bucuresti si Iasi. Pentru pantofi bineinteles ca vei opta pentru cei produsi la Bucuresti, Cluj, Jimbolia sau Beius.

 

Stimate Consumator, nu uita ca in fiecare zi ti se ofera o surpriza placuta si proaspata. Lapte si produse lactate  le poti cumpara din cele fabricate in Alba Iulia, Sfantu Gheorghe si Cluj; pentru produsele si preparatele din carne poti alege cele fabricate la Oiejdea, Bacau sau Sibiu iar produsele congelate si semicongelate se fabrica in mai toata tara. Daca vrei sa bei ceva racoritor poti servi sucurile imbuteliate la Seini sau Ploiesti, sau daca ai peste 18 ani, o bere fabricata in Bucuresti, Timisoara sau Buzau sau un vin bun din Jidvei, Domeniile Tohani sau Murfatlar.

Stimate Consumatoare, daca aveti nevoie de detergenti si de produse cosmetice le puteti cumpara fara grija pe cele produse la Urlati; nu uitati va rog sa aveti in vedere ca oricand va stau la dispozitie gamele de cosmetica premium fabricate in Cluj sau Bucuresti. Si la sfarsitul unei zile extenuanate va puteti reincarca bateriile cu o ciocolata fabricata la Timisoara sau Bucuresti.

 

Daca, Stimate Consumator, vrei sa bei un ceai sau sa folosesti suplimente alimentare sau produse fitoterapeutice atunci poti sa le iei pe cele fabricate la Orastie sau Radaia. Daca ai racit sau esti gripat cere remedii fabricate in Baia Mare, Bucuresti sau Constanta iar daca ai nevoie de antibiotice iti recomand sa ceri din cele fabricate la Iasi sau Tg Mures.

 

In concluzie, Stimate Consumator, cand ai nevoie de ceva, orice, gandeste-te in primul rand sa cumperi ceva fabricat in Romania. Se pune invizibil in miscare o reactie in lant cu niste consecinte incalculabile pentru binele tau (si al economiei nationale, dupa cum vei realiza). Producatorul va observa imediat cererea in crestere, va face tot posibilul sa fabrice mai mult, va avea nevoie de muncitori, va crea locuri de munca. Alti producatori vor vedea acest lucru, vor veni in Romania facand investitii pentru a-si deschide si ei unitati de productie, vor crea locuri de munca. Si cei prezenti si cei care vor veni vor plati mai multi bani la stat, care va fi mai bogat si care, vrand-nevrand va face mai multe pentru tine. Iar competitia va optimiza preturile in favoarea ta Stimate Consumator. Iar fabricile din Romania care vor fabrica la preturi optime vor fi o sursa de export pentru tot mapamondul. Si Romania va fi o tara mai puternica, pe care ai fost mandru s-o ajuti.

 

De aceea, Stimate Consumator, alaturi de alti specialisti, sunt de parere ca tu esti speranta relansarii economice din Romania, te rog sa ai asta in vedere si iti multumesc anticipat.