România, a patra cea mai mare creştere economică din UE în T4, an/an

Autor: Răzvan Botea 15.02.2019

Germania, Italia şi Franţa, care încetinesc, sunt primii trei parteneri la export ai României, 42% din exporturile româneşti având ca destinaţie una dintre aceste ţări.



România s-a lăudat în ultima vreme cu cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, dar în ultimul trimestru al anului trecut creşterea economică din România faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost mai mică decât a Poloniei şi Ungariei, ţări din regiune cu care România este în competiţie pentru atragerea investiţiilor străine.

Potrivit datelor Eurostat, econo­mia României a avut un avans de 4% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a anului pre­ce­dent. Prin comparaţie, Polonia a avut un avans de 4,6% pentru aceeaşi perioadă, în timp ce economia Unga­riei a urcat cu 4,8%. Cea mai dinamică creştere în perioada menţionată a fost înregistrată de Letonia, ţară al cărei PIB a crescut cu 5,5% în T4 2018 faţă de acceaşi perioadă a anului precedent.

Bulgaria a înregistrat un avans de 3,1% în trimestrul al patrulea al anului tre­cut faţă de aceaşi perioadă din 2017. Cele mai mici creşteri ale PIB-urilor pent­ru statele în care există în acest mo­ment date au fost înregistrate în Ita­lia (0,1%), Germania (0,6%) şi Franţa (0,9%). Germania, Italia şi Franţa sunt pri­mii trei parteneri la export ai Ro­mâ­niei, aproximativ 42% dintre ex­por­turile româneşti având ca destinaţie una dintre aceste trei ţări.