„Importul” de asiatici devine regulă în business: Şantierul naval Vard din Tulcea are 450 de angajaţi vietnamezi, iar City Grill vrea să aducă 100 de nepalezi în restaurante

Autori: Adelina Mihai , Ioana Matei 18.02.2019

Ivan Firsa, Vard: „Dacă nu am fi adus vietnamezi, nu am fi putut compensa deficitul creat de plecările angajaţilor în străinătate.“



Companiile din sectorul producţiei şi din hoteluri şi restaurante încep să folosească din ce în ce mai mult metoda recrutării de personal din statele asiatice pentru a compensa deficitul de forţă de muncă, arată una dintre concluziile conferinţei „Goana după gulere albastre. Ce soluţii au companiile la deficitul de angajaţi blue collar“, organizată săptămâna trecută la Bucureşti de revista de Business MAGAZIN în parteneriat cu platforma de anunţuri OLX.

„Vard Tulcea, deşi într-un oraş mic, este cel mai mare angajator:  avem 3.600 de angajaţi proprii, dintre care 450 sunt vietnamezi, iar pe platformă operează în fiecare zi între 2.000 până la 2.500 de subcontractori. În fiecare zi, în jurul şantierului nu găseşti un loc de parcare, de câtă lume este la treabă acolo. Ne confruntăm cu aceste probleme la fel ca toată ţara probabil - pe fondul reducerii populaţiei, anticipăm reducerea numărului de oameni care ar putea să vină la muncă. Nu am fost pregătiţi pentru măsuri compensatorii, abia mai târziu ne-am trezit să găsim formula aducerii de personal din străinătate”, a spus Ivan Firsa, vicepreşedintele de resurse umane al şantierului naval Vard Tulcea. „Dacă nu am fi adus vietna­mezi, compania nu ar fi reuşit sub nicio formă să compenseze deficitul creat de plecările românilor în străinătate“, a mai spus el.