Din efectele OUG 114: „De ce daţi vina pe autorităţi dacă tot voi, mediul de afaceri, aţi cerut facilităţi pentru sectorul construcţiilor?“

Autori: Adelina Mihai , Alex Ciutacu 18.02.2019

Aplicarea facilităţilor fiscale pentru angajatorii din construcţii şi majorarea salariului minim la 3.000 de lei sunt două măsuri care nu sunt condiţionate una de cealaltă, au transmis reprezentanţii autorităţilor.

 


Numeroasele probleme pe care le ridică în practică facilităţile fiscale acordate sectorului construcţiilor prin Ordo­nanţa 114/2018 au stârnit contro­verse între reprezentanţii mediului de afaceri, consultanţi şi autorităţi. Spre exemplu, unele firme de construcţii care desfăşoară în perioada iernii activităţi de deszăpezire (activităţi care nu sunt cuprinse în ordonanţă ca fiind eligibile pentru obţinerea facilităţilor) trebuie să mărească salariul minim al angajaţilor la 3.000 de lei brut pe lună de la 1 ianuarie 2019, chiar dacă nu primesc scutiri de taxe de la stat.

„În sectorul construcţiilor, noi ne batem capul acum cu o problemă generată tot de industrie. Încercăm să găsim soluţii la probleme apărute ca urmare a faptului că reprezentanţii mediului de afaceri au cerut aceste facilităţi. Există minusuri pentru modul de comunicare al mediului de afaceri, pentru că a cerut ceva ce pare eronat sau incomplet. Acum ne trezim în situaţia în care autorităţile vor să facă un bine şi să aplice ce li s-a solicitat, iar pentru că sunt neclarităţi dăm vina tot pe autorităţi. Asta s-a cerut, asta s-a dat. Dacă anumiţi reprezentanţi ai indus­triei generează probleme pentru alţi reprezentanţi ai industriei, trebuie găsită o cale de mijloc”, a spus Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, în cadrul conferinţei „Modificările Codului fiscal: răspunsuri pentru antreprenori“, organizată săptămâna trecută la Bucureşti de Ziarul Financiar în parteneriat cu Servicii Premium Tax şi cu Advanced Business Software. El a explicat că principala problemă pentru sectorul construcţiilor este situaţia firmelor care trebuie să majoreze salariile tuturor angajaţilor la 3.000 de lei brut, dar nu beneficiază de facilităţi, deoarece creşterea salariului minim afectează toată grila de salarizarare.