Pe hârtie, România este plină de proiecte, dar realitatea este alta: Veriga slaba din economie, sectorul construcţiilor, este la al treilea an consecutiv de scădere

Autor: Iulian Anghel 18.02.2019

Lucrările de construcţii au scăzut în 2018 cu 4,1%, pentru al treilea an consecutiv.

În ultimii zece ani, lucrările de construcţii au consemnat doar doi ani de creştere, ceilalţi opt fiind de scădere, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cea mai mare cădere a suferit-o anul trecut sectorul rezidenţial, cu o scădere de 23,6%.

De la o pondere cu două cifre în PIB înainte de criză, sectorul construcţiilor s-a diminuat până spre 5% din Produsul Intern Brut, în ultimii ani.

Dacă, în ultimii ani, sectorul a fost tras în jos de lipsa lucrărilor inginereşti (lucrările mari de infrastructură de care se ocupă statul), anul trecut a venit rândul sectorului rezidenţial să însemne „piatra de moară“ de gâtul sectorului construcţiilor.

Clădirile rezidenţiale au scăzut cu peste 23%. Economiştii au explicat încă de anul trecut: pe fondul unei îmbunătăţiri a sentimentului economic generat de majorările salariale, constructorii au început foarte multe lucrări. Acum că entuziasmul se mai potoleşte, lucrurile stagnează. Nu este vorba despre o criză, este o ajustare.