Comitetul Naţional pentru Macroprudenţialitate, alcătuit de BNR, ASF şi membri ai Guvernului, anunţă că a identificat ” soluţii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114, cu respectarea legislaţiei în vigoare”

Autor: Roxana Rosu 18.02.2019

Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi BNR, ASF şi ai Guvernului, a anunţat în urma şedinţei de astăzi că a identificat soluţii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislaţiei actuale.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate concluziile grupului inter-instituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (OUG 114/2018).

”În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluţii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislaţiei in vigoare”, arată un comunicat al CNSM.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Preşedintele Con­si­liu­lui CNSM este Mugur Isă­res­cu, guvernatorul BNR. Din partea BNR, ală­turi de Isă­rescu, din Con­siliu mai fac parte Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, şi Liviu Voinea, vice­guver­na­tor şi coordonator al activităţii de stabilitate financiară.

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară, supra­veghe­torul pieţelor de asi­gurări, pensii private şi de capital, are doi repre­zen­tanţi în Consiliul General al CNSM, respectiv pe pre­şe­din­tele Leonardo Badea şi pe prim-vice­preşe­dintele Doina Dascălu.

Trei reprezentanţi, la fel ca BNR, are şi Ministerul de Finanţe, respectiv Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe, Attila György, secretar de stat responsabil cu co­or­donarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare, şi Tiberiu Mavrodin, secretar de stat responsabil cu co­or­donarea managementului trezo­re­riei şi datoriei publice.

De asemenea, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participă la şedinţele Consiliului general, fără drept de vot.