Frâna cererii de energie, carburanţi şi gaze naturale anunţă frâna economiei? Liderii acestor pieţe dau răspunsul la ZF Power Summit

Autor: Roxana Petrescu 19.02.2019

Anul 2018 s-a terminat cu cea mai slabă performanţă în ceea ce priveşte cererea de energie electrică, produse petroliere şi gaze naturale din ultimii patru ani, dar proiecţiile privind creşterea PIB-ului pentru 2019 nu ţin cont de aceste semnale. Frâna din piaţa energiei se va resimţi şi la nivelul evoluţiei economice în ansamblu?

Potrivit datelor disponibile, anul 2018 a fost cel mai slab din ultimii patru ani în ceea ce priveşte creşterea cererii de energie electrică, gaze naturale şi carburanţi, arată datele de piaţă centralizate de ZF pe baza rapoartelor anuale publicate de OMV Petrom.

Astfel, anul trecut cererea de carburanţi a crescut cu numai 1,6%, faţă de 7% cu cât crescuse în 2017. Cererea de energie electrică a avansat cu numai 2% faţă de cele patru procente din 2017, iar cea de gaze naturale a stagnat, faţă de creşterea de 5% din 2017.

În ciuda acestor semnale, care pot însă indica şi un consum eficientizat de resurse la nivelul economiei, guvernul se bazează pentru 2019 pe o creştere economică de 5,5%, faţă de ritmul de 4,1% de anul trecut.

Cum vor evolua principalele pieţe de energie anul acesta, va fi una dintre temele de dezbateri din cadrul celei de-a opta ediţii a ZF Power Summit, evenimentul care începe azi, 19 februarie, şi durează până pe 20 februarie. Răspunsurile vor veni de la cei mai în măsură să le dea, respectiv liderii companiilor din energie, petrol şi gaze.

Pe lista speakerilor confirmaţi se numără Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, Eric Stab, preşedinte & CEO al  ENGIE România, Corina Popescu, director general al Electrica, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, Camelia Ene, CEO & country chairman al MOL România, Alexey Golovin, vicepreşedinte al KMG International, Ondrej Safar, director general al CEZ România, Bogdan Badea, preşedinte directorat Hidroelectrica, Sorin Boza, director general al CE Oltenia, Mark Beacom, director general al Black Sea Oil & Gas, Dumitru Rotar, director general adjunct al Romgaz, Adrian Gabriel Dumitriu, director financiar al Nuclear­electrica, şi mulţi alţii.

Problema este că încetinirea motoarelor vine la pachet şi cu reducerea bugetelor de investiţii anunţate de marile companii energetice pentru anul acesta.

„Faţă de nivelul minim impus de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin metodologia de distribuţie, respectiv cel puţin la nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim de 600 de milioane de lei puneri în funcţiune la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul grupului pentru anul 2019, investiţii care vor avea ca efect îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care le asigurăm“, a declarat Corina Popescu, directorul general al Electrica.

Deşi suma este semnificativă, ea este totuşi cu peste 30% mai mică decât cea de anul trecut, când compania a avut un buget de investiţii de 905 milioane de lei.

Într-un an în care România se bazează pe o creştere economică de 5,5%, OMV Petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul statului, anunţă unul dintre cele mai reduse bugete de investiţii din ultima decadă, de 3,7 mld. lei, pe orizontală urmând să fie afectaţi sute de furnizori.

Faţă de anul trecut, bugetul de investiţii al OMV Petrom este cu 14% mai mic.

Distribuitorii de gaze naturale se arată şi ei prudenţi.

„Vom prioritiza proiectele de mentenanţă a infrastructurilor deţinute (reţele de distribuţie, depozite de gaze naturale, parcuri eoliene) şi cele de îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite clienţilor noştri. În ceea ce priveşte luarea de noi angajamente de investiţii, vom analiza în detaliu şi cu prudenţă criteriile care impactează profitabilitatea acestora“, precizează şi Eric Stab, preşedinte & CEO al Engie România.

Cum se va reflecta acest lucru mai departe în toată pătura de companii care depinde de apetitul pentru investiţii al marilor grupuri energetice?

 

Aflaţi la ZF Power Summit, 19-20 februarie.

Două zile. Totul despre energie.