Indicii ROBOR au revenit marţi pe creştere puternică, a doua zi consecutiv

Autor: Alina Botezatu 19.02.2019

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut, marţi, la 3,19% pe an, de la 3,14% pe an luni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,36% pe an, de la 3,33% pe an luni.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a revenit marţi la nivelul de 3,47% de vineri, după ce scăzuse luni la 3,44%.

În plus, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat marţi la 3,53% pe an, de la 3,50% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.