Finanţe personale. Fondurile de obligaţiuni le-au bătut pe cele de acţiuni în 2018 pentru prima oară din 2011 încoace

Autor: Liviu Popescu 20.02.2019

Cele mai performante zece fonduri locale de obligaţiuni denominate în lei au livrat în 2018 investitorilor randamente cuprinse între 1,6%, cum este cazul NN International Ro­manian Bond şi 3% în cazul Certinvest Obligaţiuni, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cel mai performant fond local de acţiuni a adus în 2018 un randament de 1,93% pe fondul prăbuşirii preţului acţiu­nilor în ultima lună a lui 2018, determinată integral de OUG 114. Este pentru prima oară din 2011 încoace când cel mai performant fond de obligaţiuni livrează investitorilor un randament mai mare decât cel mai performant fond care investeşte în acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF.

„Anul 2018 a fost un an slab atât pentru randamentele fondurilor de obigaţiuni, cât şi pentru fondurile de acţiuni, în ciuda corelaţiei istorice scăzute între acţiuni şi obligaţiuni. Inflaţia record şi creşterea dobânzilor au afectat randa­mentele fondurilor de obligaţiuni pe de o parte, iar volati­litatea pieţei de acţiuni cauzată de încetinirea creşterii economice şi incertitudinile fiscale introduse de guvern prin OUG 114 a dus la randamente slabe pe fondurile expuse pe acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti“, spune Adrian Co­jocar, director general adjunct al Patria Asset Management.