Alocaţiile pentru copii au fost majorate prin ordonanţă de urgenţă. Impactul bugetar suplimentar: 2,1 mld. lei. Deficitul bugetar creşte la 2,76% din PIB

Autor: Iulian Anghel 20.02.2019

Amendamentul la proiectul bugetului de stat pentru 2019 care priveşte majorarea alocaţiilor pentru copiilor, depus de deputatul liberal Robert Sighiartău, a fost acoperit financiar printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată marţi de guvernul PSD.

Alocaţiile celor peste 4 milioane de copii care beneficiază de această formă de sprijin cresc în medie cu 70%, iar efortul financiar estimat de iniţiatorul amenda­mentului se majorează de la 5 mld. lei la 8,5 mld. lei (plus 70%). Estimarea Ministerului Muncii este diferită - majorarea ar urma să fie, pe sold, cu 2,1 mld. lei şi, astfel, deficitul fiscal prevăzut în legea bugetului creşte de la 2,55% din PIB la 2,76% din PIB, la un produs intern brut estimat la 1.022 mld. lei.

Amendamentul care priveşte majorarea alocaţiilor pentru copii a fost depus la proiectul legii bugetului săptă­mâna trecută de deputatul Robert Sighi­ar­tău, după ce o iniţiativă identică a sa, avansată în septembrie 2018, fusese respinsă de Senat şi se află acum la Ca­mera Deputaţilor (cameră decizională).

Parlamentarii PSD au votat îm­po­triva acestui amendament la buget care a trecut însă din cauza absenţei social-democraţilor de la dezbateri. Aşa stând lucrurile, guvernul s-a văzut obligat să-l integreze în buget a decis să o facă prin  ordonanţă de urgenţă, arogându-şi în aceeaşi vreme meritul iniţiativei pe motiv că a descoperit şi sursa banilor – majorarea deficitului bugetar de la 2,55% din PIB, la 2,76% din PIB.

Impactul financiar prevăzut de iniţiativa legislativă menţionată era, la data depunerii acesteia în toamna trecută, de 3,5 miliarde de lei anual. Un comunicat al Ministerului Muncii de marţi evaluează efortul bugetar suplimentar  la 2,1 mld. lei.

Iniţiativa legislativă viza drept sursă „excedentul” bugetului de „asistenţă socială”. Doar că acesta nu este deloc pe excedent. Cele mai mari cheltuieli ale acestui capitol bugeter sunt cu pensiile - pensiile sunt cheltuieli de asigurări, nu de asistenţă, dar aşa sunt ele înscrise în buget. Nu avem datele pe 2018 dar datele din 2017 indică un deficit major al bugetului de asigurări – cel puţin 13 mld. lei doar la pensii.

O cheltuială de 8,5 miliarde de lei pentru alocaţiile copiilor – cum este consemnat în studiul privind impactul majorărilor alocaţiilor, iniţiat de deputatul Robert Sighiartău înseamnă 2,2% din cheltuielile bugetului general consolidat şi 8% sin cheltuielile de asistenţă socială prevăzute în buget pentru 2019 107,5 mld. lei, înainte de majorarea alocaţiilor.

 

Cuantumul noii alocaţii

► 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu deficienţe.

► 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

► 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu deficienţe.