Carmen Muşat, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic: „Există această imagine de Cenuşăreasă a şcolii profesionale, este privită ca un loc unde se duc numai proştii, dar nu este aşa”

Autori: Adelina Mihai , Ioana Matei 21.02.2019

Piaţa muncii din România „plânge” după meseriaşi, însă învăţământul profesional nu are deloc atractivitate în rândul tinerilor, deşi unele meserii sunt mai bine plătite decât joburile din birouri.

„Există această imagine de Cenuşăreasă a şcolii profesionale, este privită ca un loc unde se duc numai proştii. Dar nu, nu se duc numai proştii; după cum aţi observat, meseriile în ziua de azi necesită foarte multe competenţe şi foarte multe cunoştinţe, nu mai sunt ca altădată. Totul este automatizat, totul este informatizat; meseria nu este pentru proşti, este pentru oameni deştepţi şi pentru oameni care pot câştiga mai mult decât dacă ar face o facultate şi ar ajunge şomeri. Sunt foarte mulţi tineri cu diplome de facultate şi care nu au loc de muncă pentru că nu s-au orientat bine”, a spus Carmen Muşat, inspector asigurarea calităţii în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT). Ea a fost prezentă săptămâna trecută la conferinţa „Goana după gulere albastre. Ce soluţii au companiile la deficitul de angajaţi blue collar“, organizată în Bucureşti de Business Magazin în parteneriat cu platforma de anunţuri OLX.