Volkswagen anunţă intrarea în producţie a primului model electric neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 21.02.2019

Automobilul electric Volkswagen ID. va intra în producţie la finalul acestui an, la Zwickau, fiind primul model electric neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pe tot parcursul ciclului de viaţă, dacă proprietarii aleg să alimenteze cu energie din surse verzi, informează Volkswagen. 

Doar în faza de producţie, amprenta de carbon a modelului ID. este îmbunătăţită anual cu peste un milion de tone de carbon. Această cifră corespunde impactului unei centrale termice pe cărbuni care produce energie pentru alimentarea a 300.000 de locuinţe. De asemenea, Volkswagen lucrează la un program amplu de eliminare a emisiilor de carbon si va oferi peste 20 de modele complet electrice până în anul 2025.

„Schimbările climatice sunt cea mai importantă provocarea a erei în care trăim”, declară Thomas Ulbrich, Membru în Consiliul de Conducere, responsabil de dezvoltarea mobilităţii electrice pentru marca germană. „Noul ID. va fi prima maşină electrică produsă de grup neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Lucrăm la diverse soluţii pentru a utiliza energie doar din surse verzi pentru a ne asigura că modelul nu va genera emisii de carbon pe tot parcursul ciclului său de viaţă. Însă, putem vorbi despre sustenabilitate în domeniul mobilităţii doar dacă fiecare dintre noi îşi va dori acest lucru şi va face ceva concret ca acest deziderat să devină realitate”.

Bateriile maşinii vor fi produse în Europa, iar energia fabricilor va proveni din surse regenerabile. În acest moment sunt analizate cu furnizorii direcţi şi indirecţi măsuri de reducere a emisiilor în lanţul de distribuţie şi în producţia materiei prime. Fabrica de la Zwickau utilizează deja energie produsă extern din surse regenerabile. Emisiile care nu vor putea fi evitate în procesul de producţie vor fi compensate prin investiţii în alte proiecte de protecţie a mediului.

Pentru alimentarea maşinilor, Volkswagen recomandă utilizatorilor să utilizeze energie produsă din surse regenerabile de tipul celei eoliene sau hidraulice

După acest model vor urma un SUV electric ID. CROZZ, noul ID. BUZZ şi berlina ID. VIZZION. Volkswagen are în plan investiţii de circa nouă miliarde euro în mobilitatea electrică până în anul 2023.