Analiză ZF. Cât „cântăresc“ salariile în businessurile celor mai mari companii din România: O singură companie din topul celor mai mari 10 jucători din economie are o pondere de peste 10% a salariilor în cifra de afaceri

Autor: Adelina Mihai 02.03.2019

„Ponderea salariilor în veniturile celor mai mari companii reflectă structura economiei, care produce bunuri şi servicii cu valoare adăugată mică.“



Cele mai mari 10 companii din economie după va­loa­rea cifrei de afaceri în 2017 alocă cheltuielilor de personal sume cu­prinse între 1% şi 11% din cifra de afa­ceri, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Co­merţului şi de la Ministerul de Finanţe.

Astfel, din top 10 companii după cifra de afaceri din 2017, cel mai mult con­sumă pe salarii producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom. Cu afaceri de 14,7 mld. de lei în 2017, compania a avut cheltuieli de personal în valoare de peste 1,6 mld. lei, adică 11,2% din cifra de afaceri. Astfel, salariul mediu net în ca­drul companiei a fost de peste 6.000 de lei net pe lună în 2017, com­pa­nia fiind şi unul dintre marii angajatori din economie, cu peste 13.300 de salariaţi.

„Ponderea sala­riilor în structura chel­tuielilor unei firme depinde foarte mult de struc­tura economiei şi de industria în care acti­vează. Spre exem­plu, în serviciile IT, în serviciile crea­tive, această parte modernă a economiei, ponderea salariilor în cifra de afaceri este mult mai mare. În schimb, în top 10 companii din România după cifra de afaceri ponderea salariilor este redusă pentru că nu sunt activităţi cu valoare adăugată prea mare“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.