Eu zic să alegem Occidentul, totuşi

Autor: Iulian Anghel 22.02.2019

În ciuda a ceea ce se crede, revoluţiile nu au fost făcute de plebei, ci de oameni cu multă şcoală.

Revoluţia engleză, revoluţia franceză, reforma în spaţiile populate de germani, independenţa Americii.

Sigur sunteţi apropiaţi de filosofia lui John Locke. În pictura care-i imortalizează trecerea prin lume, el este varianta masculină a Cruelle-i, afurisita care mi-a umbrit copilăria, maltratându-i pe bieţii căţei.

Da, na, asta e! Locke este unui dintre părinţii “contractului social”, iar filosofia lui a inspirat Constituţia Americii. O filosofie simplă şi complicată, în aceeaşi vreme.

Dacă unul ridică nasul dincolo de gardul lui, fără acordul vecinului, datoria vecinului este să-i taie nasul. Sigur, nu cu aceste vorbe, Locke era un filosof, nu un chelner-bucătar, care pregăteşte nas de porc la grătar.

În vremea dictaturii era un banc cu Itzik si Strul, cum erau timpurile.

Itzik, greu de cap, nu înţelegea comunismul şi-l intreaba pe amic: ce-i mai comunismul?

- “Eh, vezi tu mă Itzik, Piata Romană unde stăm noi acu, în toată splendoarea ei? Păi, asta o sa fie plină de varză şi fiecare o să-şi ia o varză, două, dupa trebuinţa, după ce vine de la servici”.

- “Da mie nu-mi place varza!”

- “He-he-he... Ce-o să-ţi placă!”

Dacă vrei să distrugi o casă, nu-ţi ajunge un baros. Îţi trebuie ideologie. Cam aşa:

- “Vecine, ai o casă frumoasă, da în subsol este un şarpe veninos. Nu vrei sa-ţi dărâmi casa – ca oricum îmi face umbră în curte?”

Era odată un academician care, într-o ultimă conferinţă “academică”, susţinea că noi suntem dăruiţi să împărtăşim virtuţile de dreptate. Noi, susţine fără echivoc academicianul Răzvan Teodorescu, suntem “foarte puţin iubitori de libertate”.

Să cităm simplu şi clar, dintr-o conferinţă a lui Teodorescu, organizată de Adrian Năstase: “Este foarte iubitor de autocraţie (poporul roman – nota mea) spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală". Soluţia lui: apropierea de "cei doi jucători de tradiţii imperiale, de tradiţii absolutiste, cei doi jucători care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan."

Adică 200 de ani vârfurile României s-au şcolit în universităţi occidentale, ca strănepoţii lor (inclusiv copiii lui Adrian Năstase)  să-i facă, azi, temenele lui Erdogan.

Nu am un deja-vu. Crima împotriva libertaţii are nevoie de ideologie.

Povestea acestei ideologii care a distrus România în trecut este că împotriva ei nu se ridică azi plebea care, oricum, a avut puţine cuvinte de spus în istorie, ci clasa care vrea să ia locul apostolilor acestei mizerii. Aristocraţia a fost distrusă în Occident de clasa de mijloc – burgezie i s-a spus. Este ceea ce numim azi “capitalism”. România modernă a fost constuită pe astfel de conflicte. Împotriva mizeriei de azi, în RO se cristalizează o burghezie numită a tehnocraţilor, adaptată vremurilor. Slugile aristocraţiei comuniste infiltrate azi în aparatul de stat vor dispărea sub această presiune.

Până ce societatea va gândi altfel.