Gabriel Biriş, avocat, despre OUG 114: Ruşii sunt singurii care câştigă din asta. Se doreşte ca Marea Neagră să rămână lac rusesc

Autor: Alex Ciutacu 23.02.2019

OUG 114 care a lovit industria bancară, sectorul de energie, cel de telecom şi Pilonul II, prin prevederile acesteia, împreună cu legea 256/2018 (n.red: privind măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere), blochează exploatările din Marea Neagră şi dezvoltarea sustenabilă a ţării, apreciază avocatul Gabriel Biriş.

„Ruşii sunt singurii care câştigă din măsurile astea. Vedem cum îşi detaliază ţintele, şi dacă vă uitaţi la autorii acestor măsuri şi la cine sunt ei şi istoricul lor, se poate observa. Alianţa pe regiune se întăreşte în Polonia pentru că pe noi nu se pot baza”, spune Biriş în cadrul unei întâlniri cu presa organizată de Piaţa Financiară şi Finmedia.

Referitor la legea 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere, referitoare la parametre pertroliere offshore, Biriş spune că „a blocat exploatarea din Marea Neagră”, iar împreună cu OUG 114 destabilizează economia.

„Raţiunea din spatele lor a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră, a lovit exploatarea onshore, a lovit tot lanţul de energie electrică, a lovit sistemul bancar, a lovit Pilonul II, a lovit în telecom. Practic, o sumă de măsuri care blohează secotare. Destabilizeză atât financiar prin creşterea accelerată a deficitului bugetar cu costuri, nu mai faci investiţii, vedem că în condiţiile în care tu ai nevoie de investiţii în energie electrică, tu vii cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri aplicată în lanţ. E de 10 ori mai mare. (...) Se doreşte ca Marea Neagră să rămână lac rusesc”, adaugă Biriş.