Efervescenţă pe piaţa imobiliară: Clădiri de birouri şi malluri de 1 mld. euro au ieşit la vânzare în România şi caută cumpărători

Autor: Bogdan Alecu 25.02.2019

Lauren­ţiu Lazăr, Colliers: Vedem un nou tip de capital care intră în Româ­nia şi în regiune. În trecut era capitalul sud-afri­can, acum în Europa Cen­trală şi de Est ve­dem capital autohton.



Creşterea ofertei de pe piaţa imobiliară şi comprimarea ran­da­mentului investiţional spre 7% au dus la o scum­pire uşoară a proiectelor de birouri „prime“ din Bucureşti. „În acest moment pe piaţa imobiliară lo­ca­lă sunt la vânzare produse de un miliard de euro, dintre care clădirile de birouri reprezintă circa 700 mil. euro. Problema în momentul de faţă este că mulţi vânzători calculează preţul în funcţie de chiriile încasate până acum, nu pe cele viitoare. Noi când calculăm preţul, o fa­cem pe o evoluţie a chiriilor în următorii 10-15 ani. Faptul că sunt acum la vânzare însă nu în­seamnă neapărat că vor fi şi vândute“, a su­bli­niat Lori Collin, directorul pe România al Lion’s Head, compania care a cumpărat de la Port­land Trust proiectul de birouri Oregon Park în cea mai mare tranzacţie de birouri parafată pe piaţa locală, estimată la cel puţin 165 mil. euro.

Cea mai recentă discuţie cu privire la o posibilă vânzare, potrivit datelor din piaţă, a fost proiectul Global City Busi­ness Park de 51.000 mp din Pipera  al grecilor de la Global Finance. De asemenea, tot potrivit datelor din piaţă NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor discută vânzarea birourilor The Office din Cluj, proiect evaluat la 130-150 mil. euro. Tot la vânzare mai sunt birourile Hermes Business Campus din Dimitrie Pompeiu, deţinute de belgienii de la Atenor şi care ar putea fi vândute la circa 150 mil. euro.

„Vedem un nou tip de capital care intră în Ro­mâ­nia şi regiune. În trecut era capitalul sud-afri­can, acum în Europa Cen­trală şi de Est ve­dem capital autohton. Dedeman spre exem­plu a sem­nat o tran­zac­ţie foarte ma­re anul tre­cut“, a spus Lauren­ţiu Lazăr, ma­naging part­ner Colliers In­ter­national Ro­mânia, în ca­drul evenimen­tu­lui „Outlook 2019: Europe & CEE“, organizat de MIPIM, Invest­ment Brie­fings, NNDKP şi Matei - Borbely & Partners.

Lavinia Ioniţă Rasmussen, partener în ca­drul firmei de avocatură NNDKP, spunea că în România capitalul israelian este unul tot mai prezent pe piaţa locală şi sunt inclusiv in­ves­ti­tori vest-europeni care analizează oferta, chiar dacă încă nu au cumpărat niciun proiect.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, tranzacţiile cu imobile de birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul de­ceniu, doar în Bucureşti fiind achiziţionate un număr de 20 de imobile cu o suprafaţă în­chi­riabilă cumulată de 220.000 de metri pătraţi şi o valoare de peste 500 mil. euro.

Cinci dintre cele mai mari şapte tranzacţii au vizat pro­iecte de birouri din Bucu­reşti, şi anu­me The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Land­mark (trei clă­diri), Campus 6.1 şi Crystal Tower. Totoda­tă, în 2018 au fost tranzacţionate şi sediul din Bu­cu­reşti al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduieşte reprezentanţa lo­cală a Comisiei Europene, imobilul Bu­cha­rest Cor­porate Center (fost sediu IBM şi Gene­rali) de pe strada Buzeşti, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanţilor sau un porto­fo­liu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties.