Antreprenorii din construcţii cer guvernului schimbarea condiţiilor privind scutirea taxelor şi acordarea salariului minim de 3.000 de lei

Autor: Cristina Bellu 25.02.2019

Asociaţia antreprenorilor în construcţii (ARACO) solicită guvernului o serie de modificări la OUG 114/2018. Printre acestea se numără şi condiţiile prin care unele companii pot beneficia de scutiri de la plata unor taxe, dar şi extinderea listei codurilor CAEN care intră sub incidenţa ordonanţei.

Ordonanţa prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii.

Măsurile se aplică însă doar în cazul companiilor care îndeplinesc trei condiţii: deţinerea unuia din codurile CAEN prevăzute în OUG, realizarea a cel puţin 80% din cifra de afaceri din activitatea prevăzută de respectivele coduri CAEN şi acordarea unor venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.

“ARACO a transmis săptămana trecută catre Guvern si catre comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor urmatoarele propuneri: Eliminarea discriminării introduse de pragul precizat in OUG 114/2018 în sensul in care obligaţia de majorare a salariilor se aplica tuturor societăţilor de constructii/materiale de constructii aferente codurilor CAEN precizate in timp ce de facilitaţi pot beneficia doar cele care îndeplinesc condiţia pragului de 80%. Gama de coduri CAEN precizate in OUG 114/2018 trebuie completată cel puţin cu o serie de coduri care lipsesc (staţii de asfalt, diverşi producători de materiale, laboratoare care lucrează pentu constructii etc)”, se arată în comunicatul ARACO.