Eugen Teodorovici spune despre OUG 114 că este cel mai curajos şi mai îndrăzneţ act normativ: Susţine autorităţile locale şi domeniul construcţiilor

Autori: Catalina Iordache , Mediafax 25.02.2019

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, la Parlament, prezent la dezbateri despre OUG 114, la „Ora Guvernului”, că actul normativ din domeniul fiscal este cel mai curajos şi îndrăzneţ apărut după Revoluţie.

„OUG 114 este actul normativ cel mai curajos şi îndrazneţ apărut după Revoluţie. Dincolo de avizele legale, ar fi fost cu siguranţă un timp mai îndelungat pentru un dialog extins. Mi-am propus să nu dau curs provocărilor de timp campanie electorală. Acum două săptămâni, vă vorbeam de viziunea noastră pentru România anului 2019. OUG 144 porneşte de la această viziune şi pune în practică următoarele soluţii : susţine autorităţile locale, am creat fondul de alocare şi investiţii. Al doilea aspect, OUG susţine domeniul construcţiilor. Noi nu ne limităm doar la a da declaraţii în media, am crescut salariul în construcţii la 3000 de lei. OUG 114 susţine dezvoltarea patrimoniului”, a declarat luni, la „Ora Guvernului”, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Liderul deputaţilor USR, Florina Prună, a declarat, în cadrul dezbaterii, că OUG 114 din domeniul fiscal are ca scop bulversarea economiei.

„Aţi anunţat o serie de noi taxe, care au avut ca scop bulversarea economiei. Domnule Teodorovici, nu aţi înţeles ca a taxa economia, nu înseamnă să încasezi mai mult la buget. Dacă loveşti în economie, aceasta nu va mai produce. Nu va face nimic productiv pentru economie. Mai multe companii din sectorul energetic au anunţat că îşi vor reduce investiţiile în 2019. Aţi promis că ROBOR-ul se va reduce. În realitate, ROBORul nu a scăzut, a crescut cu 9,7%. 6 miliarde de lei au dispărut la bursă imediat după ce aţi anunţat că veţi da această OUG. Pilonul 2 de pensii, nu numai că aţi micşorat contribuţia, însă alungaţi administratorii de pensii private din România. Cursul leu-euro a atins maxime istorice, mai rău ca în criza din 2009. Asta da surpriză plăcută. Prietenul dvs, domnul Vâlcov a spus că aţi vorbit cu companiile din energie înainte de a da această OUG. Care sunt acele companii? OUG 114 a fost dată pentru a favoriza anumite companii şi nu românii. Domnule Teodorovici, sunteţi cumva un biet cetrăţean care nu-şi poate plăti factura la energie? Toată legislaţia europeană spune că trebuie să protejăm consumatorii vulnerabili. V-aş întreba dacă vă este ruşine, dar este o întrebare retorică. Aţi reuşi să amânaţi şi cea mai mare investiţie în gazele din Marea Neagră. Am ajuns un importator de energie la preţuri record record. Aţi lovit în securitatea energetică a României. V-aţi asumat şi că liberalizaţi piaţa energiei, de fapt, aţi blocat-o, stabiliţi din pix preţurile la energie. Vă întreb dacă aţi avut misiunea să faceţi cadouri sponsorilor de partid, că tot se apropie campania electorală. Aţi instituit o taxă pe care cu mult tupeu aţi numit-o taxa lăcomiei”, a spus Prună.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

De asemenea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat la „Ora Guvernului”, în Parlament, la solicitarea USR, pentru „a da explicaţii pe OUG 114” din domeniul fiscal.