Guvernul va abroga articolului din OUG pe legile justiţiei care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete

Autori: Firuta Flutur , Mediafax 25.02.2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

"Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi (luni -n.r.), să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii şi să-i numească, procedura de interviu, de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să-i numească preşedintele Republicii, prin decret prezidenţial", a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului.

Ministrul Justiţiei a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului.

"Abrogând articolul 54 în integralitatea lui, se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la Secţia de procurori la plenul CSM-ului. Prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluaţi de ministerul Justiţiei, prin procedură transarentă, vor ărimi avizul de la CSM, de la Secţia pentru procurori, pozitiv sau negativ , după care ministrul va propune preşedintelui Republicii să-i numească procurori de rang înalt", a completat Toader.

Articolul 54 prevedea: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

La discuţiile de la Palatul Victoria au participat, alături de premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, şi preşedintele CSM Lia Savonea, preşedintele UNJR Dana Gîrbovan, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Procurorilor din România, Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.