Industrie. Activitatea extrem de slabă din decembrie s-a prelungit şi în ianuarie şi pune în discuţie întreaga evoluţie a economiei

Autor: Iulian Anghel 26.02.2019

Industria se află într-o fază de contracţie, fapt de altfel vizibil din seriile de date ale Institutului Naţional de Statistică, relevă Barometrul Industrial – un sondaj realizat de IRSOP şi SNSPA în rândul managerilor.

Traiectoria de încetinire a economiei, în ansamblul ei, vine şi din zona industrială. În plus, după cum s-a văzut din datele evoluţiei PIB în UE, în 2018 şi pe ultimul trimestru al anului trecut economia eu­ropeană - principala piaţă a exporturilor româneşti – îşi temperează serios creşterea, fapt ce va avem un impact puternic asupra cererii de export pentru produsele locale. Principalele pieţe de export ale Ro­mâniei suferă. În trim. IV Germania a evitat la limită ­recesiunea, Italia este deja în recesiune tehnică, iar Franţa are o situaţie bugetară care va crea probleme eco­nomiei. Barometrul Industrial din prima lună a anului oferă şi el o imagine destul de pesimistă a lucrurilor.