Guvernatorul Băncii Angliei: Banca va acorda mai mult sprijin economiei Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord

Autori: Alina Botezatu , Mediafax 26.02.2019

Guvernatorul Bank of England (BoE), Mark Carney, a declarat, marţi, că BoE va acorda, probabil, mai mult sprijin economiei Marii Britanii, dacă va fi afectată de şocul unui Brexit fără acord, însă opţiunile disponibile pentru instituţie ar fi limitate, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

BoE a subliniat, anterior, că nu va răspunde imediat cu o ajustare a ratei dobânzii, dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană (UE) fără un acord de tranziţie, în condiţiile în care mai este aproximativ o lună până la Brexit.

Dar Carney a spus că şansele BoE de a relaxa sau de a înăspri politica monetară nu au fost egale.

„Având în vedere circumstanţele excepţionale asociate cu Brexit, m-aş aştepta ca bordul să furnizeze orice sprijin monetar poate. Dar există, în mod clar, limite ale capacităţii sale de a face acest lucru”, a declarat Carney, în raportul anual către parlamentari.

De la criza financiară până în prezent, BoE a majorat de doar două ori dobânda de referinţă, care în prezent este de 0,75%.

BoE a anunţat, marţi, că va creşte frecvenţa operaţiunilor sale de lichiditate, realizându-le săptămânal, faţă de la lunar, în săptămânile din jurul datei de 29 martie, aşa cum a procedat la momentul votului pentru referendumul pentru Brexit din 2016, astfel încât să menţină sistemul financiar funcţional.

„Acesta este un pas prudent şi de precaut”, a subliniat reprezentanţii BoE.