Poate face faţă o bancă mai mică taxei bancare? Idea::Bank are o rentabilitate a activelor sub nivelul taxei pentru bănci, de 0,5%

Autor: Alina Botezatu 26.02.2019

Mioara Popescu, preşedintele executiv al Idea::Bank, a explicat, marţi, situaţia băncii vizavi de taxa pe activele băncilor şi ce speranţe are în legătură cu această taxă. 

„Sper ca, până la urmă, raţiunea să învingă în toată această situaţie (respectiv introducerea taxei pe activele băncilor prin OUG nr. 114/2018 – n.red.). Ca întreg sistemul, suntem la fel de afectaţi. Rentabilitatea activelor în cazul nostru este sub nivelul prognozat de taxe, dar zic că, până la urmă, vom găsi o soluţie, nu numai noi ca bancă, dar toată societatea şi la nivel guvernamental se vor lua soluţii care să nu ducă la astfel de situaţii (falimente ale unor bănci mai mici – n.red.)”, a declarat, marţi, Mioara Popescu, preşedintele executiv al Idea::Bank, în cadrul unui eveniment al băncii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Idea::Bank avea active în valoare de 2,1 miliarde de lei, la finele anului trecut, fiind pe locul 22 în topul celor 34 de bănci din România.

Taxa pe activele băncilor variază între 0,1% şi 0,5%, pentru un nivel mediu al ROBOR de peste 2%, crescând cu un pas de 0,5 puncte procentuale.

Întrebată, reprezentanta Idea::Bank a susţinut că pentru a rezista acestei taxe, banca se bazează atât pe o schimbare a taxei, cât şi pe forţele proprii.

Prima emisiune de obligaţiuni corporative denominate în euro emise de Idea::Bank, cu simbolul IDB24E, a intrat marţi la tranzacţionare pe Sistemului Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB.

Emisiunea cuprinde 5.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 1.000 de euro, astfel că sunt în valoare totală de 5 milioane de euro, urmând să ajungă la maturitate la data de 18 decembrie 2024.

Obligaţiunile sunt negarantate, neconvertibile şi subordonate, la o dobândă fixă de 8,5% pe an, plătibilă semestrial, fiind acceptate ca elemente de capital de rang 2, conform CEO-ului băncii.

„Prin urmare, riscul care se află în spatele lor a determinat acest preţ (de 8,5% - n.red.). În general, acest tip de obligaţiuni sunt în jurul acestui preţ”, a subliniat Popescu.

Plasamentul privat a avut loc la mijlocul lunii decembrie, la 14 decembrie, decontarea fiind făcută la 18 decembrie, cu câteva ore înainte să fie anunţată prima formă a ceea ce a devenit OUG nr. 114/2018, dar discuţiile au început în septembrie. Investitorii au fost doar locali şi doar instituţionali, având în vedere faptul că aceste obligaţiuni sunt subordonate.

Banii din emisiune vor fi folosiţi şi pentru a acorda credite.

Aceasta este prima emisiune făcută pe piaţa alternativă a BVB de către o bancă şi prima în euro pe această piaţă, precum şi prima cu o scadenţă lungă, respectiv de şase ani. În schimb, pe BVB, aceasta este a şase emisiune decontată în euro, acest tip de emisiuni începând acum doi ani.

Operaţiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, în calitate de Consultant Autorizat.

„Avem în minte să facem din bancă un IPO, dar pentru aceasta mai sunt câţiva paşi de făcut, depinde foarte mult şi de contextual economic. Este unul dintre obiectivele noastre pentru anii viitori”, a precizat Popescu.

Idea::Bank (fosta Romanian International Bank) a fost preluată în anul 2014 de către Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare poloneze. Idea Bank Grup Romania este format din Idea::Bank (banca) şi filialele acesteia Idea Leasing, Idea Broker de Asigurare, Idea Investment şi Idea Finance IFN. Produsele şi serviciile sunt destinate atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor, Grupul mizând pe dezvoltarea noilor tehnologii (internet şi digital banking) şi operând cu 34 de sucursale bancare şi cele opt puncte de lucru ale companiei de leasing la nivel naţional.