Studiu Deloitte. Efectele OUG 114 pe piaţa de gaze naturale: scăderea contribuţiilor la bugetul de stat, perturbarea concurenţei, lipsa protecţiei pentru consumatorii casnici şi limitarea exportului de gaze

Autor: Răzvan Botea 27.02.2019

O analiză de impact a OUG 114 asupra pieţei de gaze realizată de Deloitte România susţine că aceasta va conduce la reducerea veniturilor la bugetul de stat cu 2,26 mld. lei, dar şi că se aşteaptă o creştere a preţului gazelor naturale pentru consumatorul final - de 2,9% pentru cel casnic şi de 2,5% pentru consumatorul industrial, până în 2022. Cel mai afectaţi de aceste măsuri sunt producătorii mici şi mijlocii.

„Vorbim despre protejarea intere­se­lor producătorilor autothtoni şi primele con­cluzii la care am ajuns este că măsurile sunt puternic neconcu­ren­ţiale, nici pentru piaţa internă, nici pentru piaţa externă, nici comparativ cu produ­cătorii externi. Măsurile sunt descura­jatoare pentru orice investiţie care există acum şi orice investitor potenţial. Mai mult decât atât, este o măsură care dezavantajează producă­torul autohton faţă şi de ceilalţi participanţi din tot lanţul. Ceea ce vreau să atrag atenţia este că, dacă reluăm tot lanţul, ne întrebăm care este expus cel mai mult riscului şi răspunsul este produ­cătorul”, a afirmat în cadrul unui eveniment Saniya Melnicenco, preşe­dintele Asociaţiei Române de Exploa­tare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).