Falimentul Radet ar putea fi anunţat astăzi

Autor: Iulian Anghel 27.02.2019

l Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, le cere consilierilor generali să voteze înfiinţarea unei noi companii municipale, în contextul în care, susţine ea, judecătorul sindic ar putea declara astăzi falimentul RADET.



RADET, care furnizează căldura în Ca­pitală, are o situaţie foarte com­plicată. Compania, deţinută de Primărie, şi-a cerut insolvenţa în septembrie 2016, dar acum o paşte fali­mentul, în condiţiile în care nu şi-a rezol­vat vechiul conflict cu ELCEN, cel mai mare producător de energie ter­mică din România, cu o cotă de 40% la nivel naţional şi de 90% în Bucureşti, afla­tă în curtea Ministerului Economiei.

RADET are pierderi pe reţea de 29% din capacitatea de furnizare. În 2017 (ultimele date publicate pe site-ul companiei) a avut venituri de 1,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,3 miliarde de lei. La venituri însă trebuie socotite subvenţiile - 880 de milioane de lei de la Primăria Generală în 2018. Anul trecut pentru investiţii compania a primit doar 79 de milioane de lei, în condiţiile în care Primăria admite că necesarul din 2018 era de 1,67 de miliarde de lei. Pentru că are reţele vechi în care nu s-a investit de ani de zile, pierderile mari fac compania să fie continuu pe pierderi şi, prin urmare, nu poate plăti, în ciuda subvenţiilor masive, datoriile către ELCEN, care la rândul ei nu-şi poate plăti furnizorii, de vreme ce nu primeşte bani pentru servicii. Datoriile RADET sunt de ordinul miliardelor de lei.