Primele declaraţii ale lui Kovesi la întoarcerea în ţară, după victoria de la Bruxelles: Va fi o decizie politică, ce a depins de mine am făcut

Autor: Florin Zafiu 27.02.2019

Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la revenirea în ţară de la Bruxelles, că decizia privind procurorul şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.

„Aştept hotărârea decidenţilor europeni. Pot să vă spun că m-am înscris în această procedură ca procuror profesionist. Nu am avut susţinerea Guvernului de la Bucureşti, nici nu o aştept. Sunt bucuroasă de votul de azi (miercuri - n.r.), dar trebuie să aşteptăm. Va fi o decizie politică, în urma negocierilor între PE şi Consiliul UE. Ce a depins de mine am făcut”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, la întoarcerea în ţară, pe aeroportul Otopeni.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.