Investiţie de aproape 30 milioane de euro în infrastructura din estul ţării: A început cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani din oraşul Galaţi

Autori: Petre Mazilu , Mediafax 10.03.2019

Contractul de finanţare a celui mai mare proiect de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani din oraşul Galaţi a fost semnat joi. Este vorba despre drumul de centură al municipiului, care costă aproximativ 28 de milioane de euro, din fonduri europene.

Procedurile au început anul trecut, când Consiliul Judeţean Galaţi a depus documentaţia necesară pentru ofinanţarea cu bani europeni a şoselei de centură a municipiului Galaţi, transformat în drum judeţean.

Proiectul prevede că şoseaua ocolitoare va avea patru benzi de circulaţie, un pod înălţat peste porţiunea cuprinsă între Talcioc şi blocurile ANL şi trei sensuri giratorii. La acestea se adaugă piste pentru biciclete, trotuare pentru pietoni şi iluminat public modern.

„Varianta ocolitoare a oraşului Galaţi reprezintă cel mai important proiect de infrastructură din municipiu. În premieră, în ultimii 30 de ani, va fi construit un pod hobanat, care va reduce lungimea drumului cu 2,5 kilometri şi va scoate traficul greu din oraş. După semnarea contractului de finanţare, finalizăm şi procedura de achiziţie. Într-o lună, o lună şi jumătate, sperăm să avem un câştigător, urmează proiectul tehnic şi execuţia. Termenul realist de finalizare a lucrării este anul 2021”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Pentru realizarea lucrării vor fi făcute exproprieri, iar proprietarii de case vor fi despăgubiţi. De asemenea, cel puţin 260 de gălăţeni au fost notificaţi de Primărie să îşi desfiinţeze construcţiile uşoare şi grădinile pe care le au în apropierea drumului de centură.

Întreaga lucrare ar trebui să fie finalizată peste doi ani, anunţă autorităţile locale.

Contractul de finanţare a centurii oraşului Galaţi a fost semnat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu. Acesta a parafat şi alte trei documente care vizează modernizarea unor drumuri judeţene.

„Este primul moment în care semnez un contract în calitate de ministru. Acest minister are responsabilităţi uriaşe în ceea ce priveşte administraţiile locale. Cifrele şi proiectele nu mint. Astăzi semnăm patru contracte care însumează 275 de milioane de lei, în total 76 de kilometri de drumuri vor intra la modernizare”, a spus presei ministrul Daniel Suciu.

Proiectul lansat la Galaţi are o valoare de 135 de milioane de lei. Cea mai mare parte din bani este asigurată printr-o finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Reprezentanţii Consiliului Judeţean precizează că investiţia nu presupune renunţarea la un alt proiect, evaluat la peste 250 de milioane de euro, privitor la realizarea unui inel ocolitor al oraşului Galaţi pe un traseu mai lung, care include şi localităţile limitrofe.