Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu: Din păcate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evoluţiilor economice regionale şi internaţionale

Ziarul Financiar 01.03.2019

Consilierul prezidenţial pe departamentul Politici Economice şi Sociale, Cosmin Marinescu, a atras atenţia, vineri pe blogul personal, că raportul de ţară publicat de Comisia Europeană vine să confirme îngrijorările cu privire la evoluţiile economiei din România din ultimii ani.

„Raportul de ţară publicat recent de Comisia Europeană confirmă îngrijorările în legătură cu evoluţiile economiei României din ultimii ani. De altfel, au fost semnalate, în repetate rânduri, o serie de riscuri şi vulnerabilităţi ale politicilor economice actuale. Din păcate pentru viitorul României, actualul program de guvernare este pe contrasensul evoluţiilor economiceregionale şi internaţionale. Politicile prociclice experimentate în mod populist, în ultimii ani, încep să scoată la suprafaţă dezechilibre tot mai adânci, care afectează stabilitatea şi sustenabilitatea economică a României” a afirmat Cosmin Marinescu, vineri, pe blogul său.

„În absenţa reformelor structurale, creşterile de salarii şi pensii s-au dus, previzibil, în inflaţie şi importuri. Astfel, scăderea puterii de cumpărare a banilor a afectat tocmai persoanele şi sectoarele ale căror venituri au crescut mai puţin. Iar aceste evoluţii mai degrabă subminează decât să consolideze coeziunea socială. România este singura ţară din regiune care, în ultimii doi ani, acumulează deficite comerciale. Celelalte ţări evoluează pe excedente comerciale, ceea ce indică faptul că, pentru România, este insuficientă valorificarea şi consolidarea competitivităţii exporturilor”, completează consilierul prezidenţial.

Marinescu a adăugat că importurile de bunuri de consum au avut o creştere care a culminat anul trecut cu acumularea unui deficit comercial de peste 15 miliarde euro, un nivel record pentru România.

„De exemplu, în trimestrul 4 din 2018, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de euro peste cel al perioadei aferente din 2017. Cu alte cuvinte, aşa cum s-a mai spus, politica economică axată pe stimularea consumului - care şi-a găsit debuşeul în importuri - a creat locuri de muncă, afaceri şi venituri în străinătate, multe dintre acestea în economiile partenere din regiune. În schimb, au fost neglijate complet politicile axate pe latura ofertei, care puteau susţine mai degrabă exporturile, mediul de afaceri şi investiţiile. În absenţa unor preocupări reale pentru sectorul productiv autohton, vedem în prezent că economia noastră încetineşte”, a explicat consilierul preşedintelui Klaus Iohannis.

Cu toate că a existat o uşoară creştere a investiţiilor străine directe în anul 2018, „acoperirea deficitului de cont curent în ISD a devenit puternic negativă, la doar 50%. Această dinamică se găseşte, în prezent, la extrema opusă a situaţiei contului curent din anii 2013-2016”, a mai spus Marinescu.

El a precizat că deficitele de cont curent au fost adâncite de politicile „puternic prociclice” din ultimii doi ani, ceea ce a surclasat foarte mult nivelul investiţiilor străine directe. Despre gradul de acoperire al importurilor din exporturi, acesta este în continuare pe un trend descendent, „în condiţiile în care creşterea exporturilor este inferioară ritmului importurilor”. În acest sens, consilierul prezidenţial aminteşte de efectele OUG 114 adoptată de Guvern la finalul anului precedent.

„Scăderea continuă a gradului de acoperire al importurilor din exporturi generează presiuni tot mai mari asupra deprecierii monedei naţionale, evoluţie care a culminat cu niveluri record ale cursului valutar în ultima perioadă, inclusiv pe fondul incertitudinii crescute ca urmare a adoptării intempestive şi nefundamentate a OUG 114. Este evident faptul că, date fiind şi măsurile hazardate ale OUG 114, care au erodat puternic încrederea în economie, tocmai calitatea deciziei de politică economică este responsabilă pentru dezechilibrele economice cu care România se confruntă în prezent”, a conchis Cosmin Marinescu.

Reacţia consilierului preşedintelui Iohannis vine în contextul în care creşterea economică bazată pe consum, instabilitatea legislativă, majorarea nesustenabilă a salariilor şi recentele reglementări din domeniul financiar sunt doar câteva dintre riscurile pentru economia României pe care le remarcă, în cel mai recent raport semestrial, Comisia Europeană (CE).

„Modelul de creştere economică al României, bazat pe cheltuielile de consum, afectează capacitatea ţării de a atinge standardele de viaţă ale UE într-un mod durabil. Reducerea la jumătate a creşterii PIB-ului din 2018, în mare parte din cauza încetinirii cheltuielilor de consum, a arătat limitele modelului de creştere economică a României. Creşterea considerabilă a salariilor, scăderea forţei de muncă şi lipsa de competenţe riscă să submineze capacitatea ţării de a concura pe plan internaţional”, atenţionează „Raportul semestrial privind România”, realizat de CE şi publicat miercuri.